Sałatka z kurkami i kurczakiem

Przepis na sałatkę z kurkami, szpinakiem, karmelizowaną cebulą oraz sosem z awokado. Bardzo wyrafinowana i pyszna sałatka, której smak podkreślają jagody oraz kawałki pieczonego kurczaka. Kurki to grzyby, które mogą wzbogacić smak nie tylko dań orientalnych i wyrafinowanych, ale także i zwyczajnych. Można z nich przyrządzić prosty obiad bądź nieziemską potrawę na szaloną imprezę. Dietetycy wprawdzie nie cenią grzybów ze względu na ich niską zawartość witamin, ale przecież to nie one decydują o smaku. Polecam!

Sałatka ze szpinakiem, kurkami, karmelizowaną cebulą, jagodami i sosem z awokado

Sałatka z kurkami i kurczakiem

Składniki na 4 porcje:

  • 2 czerwone cebule
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka pesto pomidorowego
  • 125 ml (1/2 szklanki) czerwonego wina
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 40 ml octu balsamicznego
  • 35 dag świeżych bądź mrożonych liści szpinaku
  • 50 dag świeżych czarnych jagód
  • 300 g piersi z kruczka
  • 150 g kurek
    Sos z awokado:
  • 1/2 awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 ml oliwy
  • sok z 1/2 limonki

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć, nasmarować pesto i oprószyć solą i pieprzem. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 150°C. Po przestudzeniu pokroić w kostkę.
  2. Kurki umyć, osuszyć, a następnie podsmażyć na oliwie.
  3. Cebulę obrać i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć przez 4 minuty. Wlać wino, ocet oraz dodać cukier. Całość gotować około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. W momencie gdy cebula będzie już miękka a płyn się zredukuje, zdjąć z ognia.
  4. Szpinak umyć, odciąć ogonki i osuszyć. Wszystkie składniki sosu zmiksować na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Liście szpinaku wymieszać z sosem i wyłożyć na talerz. Posypać jagodami oraz podsmażonymi kurkami. Dodać karmelizowaną cebulę i ułożyć pokrojoną pierś z kurczaka.

Sałatka z kurkami i kurczakiemSałatka z kurkami i kurczakiem

Zobacz także: