Sałatka z kurczakiem i pistacjami
Gotowanie ze stylem
Sałatka z pieczonym kurczakiem i pistacjami
Składniki na 5 porcji:
- ½ szklanki wyłuskanych orzechów pistacjowych
- 1 cała pierś z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 duża cebula
- 1 główka sałaty karbowanej (ja użyłam mieszanki sałat)
- Sos z awokado:
- 1 dojrzałe awokado, obrane i wypestkowane
- 1 łyżeczka startej na tarce cebuli
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Sos z awokado:
- Awokado zmiksować na gładką masę. Dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny, 1 łyżeczkę startej na drobnych oczkach tarki jarzynowej cebuli oraz 2 łyżki wody. Całość dokładnie wymieszać.
- Wykończenie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Pierś z kurczaka oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę.
- Orzechy pistacjowe zmielić (można posiekać je nożem) i wymieszać z pieprzem. Następnie obtoczyć nimi pokrojoną pierś z kurczaka.
- Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć z każdej strony obtoczoną pistacjami pierś z kurczaka. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 15 minut.
- Sałatę karbowaną rozdrobnić rękoma na mniejsze kawałki. Dodać zapieczoną pierś z pistacjami, cebulę i polać sosem z awokado. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
- Podawać z pieczywem, grzankami bądź groszkiem ptysiowym.