Sałatka z kurczakiem i pistacjami

Sałatka z pieczonym kurczakiem i pistacjami

Sałatka z kurczakiem i pistacjami

Składniki na 5 porcji:

  • ½ szklanki wyłuskanych orzechów pistacjowych
  • 1 cała pierś z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 duża cebula
  • 1 główka sałaty karbowanej (ja użyłam mieszanki sałat)
    Sos z awokado:
  • 1 dojrzałe awokado, obrane i wypestkowane
  • 1 łyżeczka startej na tarce cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
    • Sposób przygotowania:

        Sos z awokado:
      1. Awokado zmiksować na gładką masę. Dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny, 1 łyżeczkę startej na drobnych oczkach tarki jarzynowej cebuli oraz 2 łyżki wody. Całość dokładnie wymieszać.
        Wykończenie:
      1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
      2. Pierś z kurczaka oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę.
      3. Orzechy pistacjowe zmielić (można posiekać je nożem) i wymieszać z pieprzem. Następnie obtoczyć nimi pokrojoną pierś z kurczaka.
      4. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć z każdej strony obtoczoną pistacjami pierś z kurczaka. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 15 minut.
      5. Sałatę karbowaną rozdrobnić rękoma na mniejsze kawałki. Dodać zapieczoną pierś z pistacjami, cebulę i polać sosem z awokado. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
      6. Podawać z pieczywem, grzankami bądź groszkiem ptysiowym.

Sałatka z kurczakiem i pistacjami

Zobacz także: