Sałatka z kurczakiem i awokado
Gotowanie ze stylem
Sałatka z kurczakiem, awokado i prażonymi orzechami włoskimi w miodzie z dresingiem z mleczka kokosowego. Bardzo oryginalny przepis na zakończenie lata. Pierś z kurczaka do sałatki możemy przygotować na wiele różnych sposobów od grillowanej, duszonej i smażonej po pieczoną w piekarniku. Zamiast orzechów włoskich możemy także wykorzystać orzechy nerkowca.
Sałatka z kurczakiem, awokado i prażonymi orzechami włoskimi w miodzie
Składniki na 3-4 porcje:
- 1/2 piersi z kurczaka
- 1/4 główki sałaty lodowej bądź karbowanej
- 1 ząbek czosnku
- 1 awokado
- 1 marchew
- 7 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 40 g orzechów włoskich
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 80 ml mleczka kokosowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Sos:
- Czosnek przepuścić przez praskę, następnie wymieszać z miodem, oliwą, sokiem z cytryny i mleczkiem kokosowym.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Sałatka:
- Sałatę lodową umyć pod bieżącą wodą i porwać na drobno. Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić w paski. Marchew obrać i pokroić w słupki.
- Pierś z kurczaka oczyścić, opłukać, pokroić na kwadraty, oprószyć solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso, po czym przełożyć do miseczki. Na tym samym tłuszczu podsmażyć marchew (około 7 minut), można dodać także nieco wody, aby bardziej zmiękła.
- Orzechy włoskie polać miodem, a następnie uprażyć na patelni.
- W salaterce układać kolejno: sałatę, kurczaka, pomidorki koktajlowe, awokado i marchew. Całość zalać sosem i posypać uprażonymi orzechami.