Sałatka z kurczakiem i awokado

Sałatka z kurczakiem, awokado i prażonymi orzechami włoskimi w miodzie z dresingiem z mleczka kokosowego. Bardzo oryginalny przepis na zakończenie lata. Pierś z kurczaka do sałatki możemy przygotować na wiele różnych sposobów od grillowanej, duszonej i smażonej po pieczoną w piekarniku. Zamiast orzechów włoskich możemy także wykorzystać orzechy nerkowca.

Sałatka z kurczakiem, awokado i prażonymi orzechami włoskimi w miodzie

Sałatka z kurczakiem i awokado

Składniki na 3-4 porcje:

  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1/4 główki sałaty lodowej bądź karbowanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 awokado
  • 1 marchew
  • 7 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 40 g orzechów włoskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
    Sos:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 80 ml mleczka kokosowego
  • sok z 1/2 cytryny

  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

    Sos:
  1. Czosnek przepuścić przez praskę, następnie wymieszać z miodem, oliwą, sokiem z cytryny i mleczkiem kokosowym.
    Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Sałatka:
  1. Sałatę lodową umyć pod bieżącą wodą i porwać na drobno. Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić w paski. Marchew obrać i pokroić w słupki.
  2. Pierś z kurczaka oczyścić, opłukać, pokroić na kwadraty, oprószyć solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso, po czym przełożyć do miseczki. Na tym samym tłuszczu podsmażyć marchew (około 7 minut), można dodać także nieco wody, aby bardziej zmiękła.
  4. Orzechy włoskie polać miodem, a następnie uprażyć na patelni.
  5. W salaterce układać kolejno: sałatę, kurczaka, pomidorki koktajlowe, awokado i marchew. Całość zalać sosem i posypać uprażonymi orzechami.

Sałatka z kurczakiem i awokadoSałatka z kurczakiem i awokado

Zobacz także: