Sałatka z kurczakiem, ananasem i kukurydzą
Gotowanie ze stylem
Klasyczny i prosty przepis na sałatkę z piersi kurczaka, ananasa oraz kukurydzy. Trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię bez sałatek. Mają one mnóstwo zalet, są proste i szybkie w przygotowaniu. Mogą stanowić smaczny dodatek bądź pełnowartościowy posiłek. W zależności od naszej inwencji sałatki mogą powstawać z różnych składników. Najlepiej smakują przyrządzane z produktów lokalnych oraz sezonowych.
Sałatka z kurczakiem, ananasem i, kukurydzą i majonezem
Składniki na 4 porcje:
- 1/2 puszki kukurydzy (150 – 200 g)
- 1/2 sztuki świeżego ananasa bądź 200 g ananasa z puszki
- 100 g ryżu – ja użyłam brązowego
- 250 g filetu z indyka
- olej do smażenia
- 1 pełna łyżka stołowa majonezu
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować, odsączyć i odstawić.
- Mięso oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę o wymiarach około (2 x 2cm). Następnie posmarować miodem, doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
- Ananasa pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć równomiernie z każdej strony.
- Ugotowany ryż, kukurydzę, podsmażone mięso oraz pokrojonego ananasa przełożyć do miski, dodać majonez, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
- Podawać ze świeżym pieczywem.
- Moje rady:
- W wersji dietetycznej mięso z kurczaka można ugotować w wodzie zamiast obsmażać je na patelni z olejem.