Rolmopsy

Rolmopsy śledziowe w zalewie octowej z ogórkiem kwaszonym, cebulką i musztardą. Godne polecenia dla wszystkich, którzy lubią wyraźne, ostre i charakterystyczne smaki. Oprócz ogórka kwaszonego wymiennie do rolmopsów możemy dodać paprykę bądź marchew. Rolmopsy śledziowe smakują wyśmienicie podawane z pieczywem.

Rolmopsy śledziowe

Rolmopsy

Składniki na 5 rolmopsów:

  • 5 filetów śledziowych
  • 1 kiszony ogórek
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
    marynata:
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • 3 liście laurowe
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 ziarna suszonych owoców ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
    dodatkowo:
  • 5 wykałaczek
  • słoik litrowy

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe namoczyć w wodzie na około 4 godziny. Następnie położyć na desce skórką do dołu i posmarować musztardą.
  2. Cebulę obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki.
  3. Na każdym filecie śledziowym ułożyć po kawałku cebuli oraz ogórka, zwinąć i spiąć wykałaczką. Następnie przełożyć do słoika.
  4. Zagotować szklankę wody z cukrem, przyprawami i resztą cebuli. Dodać ocet, wymieszać, wystudzić. Następnie przelać całość do słoika. Pozostawić w chłodnym miejscu na całą noc.

Rolmopsy

Zobacz także: