Rolmopsy
Gotowanie ze stylem
Rolmopsy śledziowe w zalewie octowej z ogórkiem kwaszonym, cebulką i musztardą. Godne polecenia dla wszystkich, którzy lubią wyraźne, ostre i charakterystyczne smaki. Oprócz ogórka kwaszonego wymiennie do rolmopsów możemy dodać paprykę bądź marchew. Rolmopsy śledziowe smakują wyśmienicie podawane z pieczywem.
Rolmopsy śledziowe
Składniki na 5 rolmopsów:
- 5 filetów śledziowych
- 1 kiszony ogórek
- 1 cebula średniej wielkości
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- marynata:
- 1/4 szklanki octu 10%
- 3 liście laurowe
- 1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 ziarna suszonych owoców ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- dodatkowo:
- 5 wykałaczek
- słoik litrowy
Sposób przygotowania:
- Filety śledziowe namoczyć w wodzie na około 4 godziny. Następnie położyć na desce skórką do dołu i posmarować musztardą.
- Cebulę obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki.
- Na każdym filecie śledziowym ułożyć po kawałku cebuli oraz ogórka, zwinąć i spiąć wykałaczką. Następnie przełożyć do słoika.
- Zagotować szklankę wody z cukrem, przyprawami i resztą cebuli. Dodać ocet, wymieszać, wystudzić. Następnie przelać całość do słoika. Pozostawić w chłodnym miejscu na całą noc.