Rogaliki drożdżowe z jagodami

Przepis na rogaliki drożdżowe z jagodami to wspaniały deser, który polecam wszystkim smakoszom. Jeśli zastanawialiście się nad tym, czy ciasto drożdżowe może zwiększyć swoją objętość w niskiej temperaturze lodówki to gwarantuję Wam, że tak jest. Ciasto na rogaliki jest delikatne, wilgotne w środku i bardzo apetyczne. Skorzystajmy więc z sezonu jagodowego lub zacznijmy posiłkować się naszymi zapasami z domowej spiżarni.

Rogaliki z jagodami

Rogaliki drożdżowe z jagodami

Składniki na 24 rogaliki:

  • 3-4 szklanki mąki pszennej (w zależności od konsystencji ciasta mogą to być mniejsze lub większe ilości mąki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • jagody umyte i wymieszane z cukrem

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlać mleko, dodać cukier, pokruszone drożdże oraz 1 całe jajko i 1 żółtko, po czym wymieszać. Białko pozostawić do posmarowania rogalików.
  2. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać do oddzielnego naczynia. Masło przełożyć do rondla i rozpuścić.
  3. Do mokrej masy dodawać stopniowo mąkę cały czas mieszając za pomocą łyżki. Pod koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Kiedy masa będzie dość gęsta zagnieść ciasto rękoma dodając pozostałą część mąki (w zależności od konsystencji ciasta mogą to być mniejsze lub większe ilości mąki niż te, które są wymienione w wykazie składników)
  4. Ciasto wraz z miską wstawić do lodówki na 1- 1,5 godziny (w tym czasie ciasto powinno dwa razy zwiększyć swoją objętość).
  5. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 3 części. Podczas przyrządzania każdej partii rogalików pozostałą ilość ciasta należy przechowywać w lodówce.
  6. Pierwszą część ciasta rozwałkować na stolnicy na kształt koła, następnie podzielić nożem na 8 równych części. Na każdą część nakładać łyżeczkę jagód, zawijać od szerszej strony. Skleić rogi i delikatnie zagiąć ku środkowi.
  7. Piekarnik nagrzać do 150°C. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Układać po 8 rogalików pozostawiając pomiędzy nimi odstępy. Piec około 10-15 minut (w zależności od piekarnika może to być dłużej), najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu.
  8. Z pozostałych dwóch części ciasta wykonać kolejne 16 rogalików.
  9. Po wyjęciu i przestudzeniu rogaliki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.

Rogaliki drożdżowe z jagodamiRogaliki drożdżowe z jagodami

Zobacz także: