Racuchy drożdżowe z truskawkami
Gotowanie ze stylem
Sezon truskawkowy już w pełni, zaczynamy od racuchów drożdżowych. Pyszne, lekkie i aromatyczne danie, które zachwyci niejednego smakosza. W tej przekąsce stawiamy na prostotę wykonania i krótki czas przygotowania. Racuchy smakują najlepiej podawane z owocami oraz posypane cukrem pudrem.
Racuchy z ciasta drożdżowego z truskawkami i cukrem pudrem
Składniki na 16 racuszków:
- 1 ½ szklanki mleka
- 3 niepełne szklanki mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- 4 pełne łyżki stołowe cukru pudru oraz do posypania
- 1 łyżeczka cukru do rozczynu
- 16 truskawek
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ciepłe mleko przelać do miski, dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej oraz pokruszone drożdże, wymieszać za pomocą łyżki i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
- Całe jajka ubić wraz z cukrem pudrem na puszystą masę za pomocą miksera. Następnie do masy powoli dodawać rozrobiony rozczyn stale mieszając na zmniejszonych obrotach miksera. Nie przerywając mieszania dodawać stopniowo mąkę (wszystkie składniki powinny być ze sobą dobrze wymieszane, bez widocznych grudek ). Masę odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 – 30 minut.
- Na patelni rozgrzać średnią warstwę oleju, nakładać po 2 łyżki stołowe wyrośniętego ciasta delikatnie rozprowadzając je za pomocą łyżki. Truskawki pokroić na 2-3 części, po czym nakładać dowolnie na racuchy. Smażyć po o 1 minucie na każdą ze stron bądź do momentu, kiedy racuszki się zarumienią.
- Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.