Quiche z groszkiem i ziołami
Gotowanie ze stylem
Quiche to potrawa składająca się z dwóch części: ciasta oraz farszu, w skład którego wchodzą jajka, śmietana a także inne dodatki. W moim wykonaniu smak quiche podkreślają suszone pomidory, szynka oraz zioła (świeża bazylia i mięta). Danie smakuje wybornie zarówno tuż po wyjęciu z piekarnika, jak i później, podawane na zimno.
Quiche z groszkiem i ziołami

Składniki :
- 100 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 400 g fasolki szparagowej bądź groszku cukrowego
- 1 duża cebula
- 50 g chudej szynki bądź boczku
- 50 g suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- pęczek bazylii
- kilka łodyżek mięty
- 5 jajek
- gałka muszkatołowa
- 300 ml śmietany 18%
- 30 g niesolonych pistacji bądź orzeszków pinii
- 150 ml zimnej wody
- sól, pieprz
- masło do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać w misce z masłem, szczyptą soli oraz 150 ml zimnej wody. Następnie zagnieść ciasto.
- Strączki groszku obrać, gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez 10 minut, przelać zimną i odsączyć (tak samo ugotować fasolkę, a następnie pokroić ją w mniejsze kawałki).
- Cebulkę, szynkę i pomidory suszone pokroić w kostkę. Szynkę podsmażyć, dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek oraz pomidory i cebulę. Wszystko poddusić. Doprawić solą oraz pieprzem. Dodać połowę posiekanych ziół.
- Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem tortownicę. Kilkakrotnie ponakłuwać widelcem odstawić na 30 minut do lodówki.
- Jajka roztrzepać ze śmietaną. Doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wędlinę z warzywami nałożyć równomiernie na cieście. Następnie poukładać fasolkę szparagową bądź strąki grochu. Polać śmietanowo – jajecznym sosem, posypać orzeszkami pinii lub pistacjami.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C i piec ok. 45 minut. Upieczone quiche po wyjęciu
z piekarnika posypać resztą ziół. Potrawę można podawać na ciepło lub zimno.
- Moje uwagi:
- Zamiast szynki do quiche można wykorzystać boczek.
- Jeżeli miałabym wybierać pomiędzy dodatkami takimi jak groszek cukrowy bądź fasolka szparagowa wybrałabym oczywiście fasolkę, jest ona bowiem delikatniejsza w smaku.
- Ciasto na quiche można wcześniej podpiec, przestudzić a następnie zapiec ponownie wraz z masą śmietanowo - jajeczną. Ja natomiast całość (ciasto oraz farsz) piekłam jednocześnie w piekarniku według powyższego przepisu.