Pyzy z mięsem

Dziś ziemniaki w roli głównej czyli tradycyjny polski przepis na pyzy nadziewane farszem mięsno – warzywnym. Muszę przyznać, że moja babcia robiła pyzy najlepsze na świecie, dlatego często mam na nie ochotę. Pyzy to danie, które może stanowić samodzielny posiłek bądź służyć jako dodatek. Smakują wyśmienicie podawane z podsmażoną cebulką i boczkiem. Dla tych, którzy nie lubią tłustych dań polecam zamiast boczku zastosować szynkę.

Pyzy z mięsnym i papryką

Pyzy z mięsem

Składniki na 20 porcji:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
    Farsz:
  • 300 g schabu bez kości
  • 1 duża cebula
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka pomarańczowa
  • chili w proszku
  • majeranek suszony
  • słodka mielona papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
    Dodatkowo:
  • 100 g wędzonego boczku bądź szynki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać ze skórki, papryki opłukać i wykroić z nich gniazda nasienne, następnie wszystkie warzywa pokroić w kostkę.
  2. Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i zmielić w maszynce.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso, następnie cebulę i papryki. Całość doprawić solą, pieprzem, majerankiem, mieloną papryką oraz chili, następnie przełożyć do miski.
  4. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, zmielić w maszynce i ostudzić. Następnie wymieszać z jajkiem, mąką pszenną oraz ziemniaczaną, wyrobić.
  5. Z gotowej masy uformować wałki o średnicy nie większej nić 2,5 cm, pokroić na kawałki, spłaszczyć ręką, nałożyć farsz (1 łyżkę lub łyżeczkę w zależności od wielkości poszczególnych porcji ciasta) i uformować kule. Aby pyzy nie przywierały do powierzchni, na której są ułożone można oprószyć je mąką pszenną.
  6. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać partiami pyzy i gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  7. Cebulę, szynkę lub boczek pokroić w kwadraty, następnie podsmażyć na patelni i polać nimi pyzy.

Pyzy z mięsem Pyzy z mięsem

Zobacz także: