Polędwiczki wieprzowe z cukinią zawijane boczkiem

Przepis na pyszne polędwiczki z cukinią zawijane boczkiem. Dla tych, którzy lubią smak boczku polecam na każdy plaster mięsa użyć 2 plastry boczku, wówczas mięso będzie bardziej aromatyczne. Obsmażone polędwiczki można podlać winem wymieszanym pół na pół z bulionem drobiowym bądź tylko bulionem. Młodej cukinii nie musimy obierać ze skórki. Jako dodatek do polędwiczek polecam opiekane ziemniaki i surówkę ze świeżych warzyw.

Polędwiczki wieprzowe z boczkiem, cukinią i białym winem

Polędwiczki wieprzowe z cukinią zawijane boczkiem

Składniki na 6 porcji :

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżka stołowa gotowego Pesto bazylikowego
  • 12 listków bazylii
  • 6-12 długich plastrów wędzonego boczku
  • 6 łyżek oleju
  • szklanka białego wina
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki opłukać pod bieżącą wodą, następnie pokroić na 6 równych plastrów. Nasmarować solą, pieprzem i pesto, owinąć folią spożywczą i odstawić na 15 minut do lodówki.
  2. Cukinie umyć, pokroić na 12 plastrów (niekoniecznie trzeba obierać ze skórki).
  3. Z dwóch plastrów cukinii, bazylii i kawałka mięsa ułożyć wieżyczkę, owinąć ją boczkiem. W taki sam sposób zużyć pozostałe składniki.
  4. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na patelni rozgrzać olej . kłaść na nim zawijarce i zrumienić je ze wszystkich stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać winem. Piec około 20 minut.

Polędwiczki wieprzowe z cukinią zawijane boczkiem

Zobacz także: