Polędwiczki wieprzowe z cukinią zawijane boczkiem
Gotowanie ze stylem
Przepis na pyszne polędwiczki z cukinią zawijane boczkiem. Dla tych, którzy lubią smak boczku polecam na każdy plaster mięsa użyć 2 plastry boczku, wówczas mięso będzie bardziej aromatyczne. Obsmażone polędwiczki można podlać winem wymieszanym pół na pół z bulionem drobiowym bądź tylko bulionem. Młodej cukinii nie musimy obierać ze skórki. Jako dodatek do polędwiczek polecam opiekane ziemniaki i surówkę ze świeżych warzyw.
Polędwiczki wieprzowe z boczkiem, cukinią i białym winem
Składniki na 6 porcji :
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- 1 łyżka stołowa gotowego Pesto bazylikowego
- 12 listków bazylii
- 6-12 długich plastrów wędzonego boczku
- 6 łyżek oleju
- szklanka białego wina
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki opłukać pod bieżącą wodą, następnie pokroić na 6 równych plastrów. Nasmarować solą, pieprzem i pesto, owinąć folią spożywczą i odstawić na 15 minut do lodówki.
- Cukinie umyć, pokroić na 12 plastrów (niekoniecznie trzeba obierać ze skórki).
- Z dwóch plastrów cukinii, bazylii i kawałka mięsa ułożyć wieżyczkę, owinąć ją boczkiem. W taki sam sposób zużyć pozostałe składniki.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na patelni rozgrzać olej . kłaść na nim zawijarce i zrumienić je ze wszystkich stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać winem. Piec około 20 minut.