Płow

Płow lub inaczej Pilaw to danie pochodzenia tatarskiego, którego podstawą jest ryż, mięso i warzywa takie jak marchew, cebula oraz czosnek. Podobne danie przyrządzają Hindusi, lecz zamiast mięsa wykorzystują tofu a ryż biały zastępują barwionym. Płow to bardzo smaczne i aromatyczne danie a jednocześnie zaskakująco proste do przyrządzenia. Aby potrawa była bardziej urozmaicona można dodać do niej nieco kurkumy, która nada jej piękną żółtą barwę.

Pilaw

Płow

Składniki na 3 porcje :

  • 50 dag mięsa – baraniny, wołowiny lub wieprzowiny (ja dałam karkówkę)
  • 2 szklanki ryżu długoziarnistego białego
  • 2 marchwie
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • 4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłukać i pokroić na drobne kawałki, posolić, popieprzyć.
  2. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć przez praskę.
  3. Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej bądź przepuścić przez maszynkę z końcówką do warzyw.
  4. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu, aż się zarumieni. Następnie dodać pokrojone mięso, smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać marchew wraz z przyprawami (wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem), po czym smażyć około 5-7 minut.
  5. Całość dokładnie wymieszać.
  6. Dodać ziele angielskie i 2 liście laurowe.
  7. Usmażoną cebulę, mięso i marchew zasypać suchym ryżem (NIE MIESZAĆ ), zalać 4 szklankami wrzącej wody, posolić, dodać liść laurowy. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut nie mieszając, aż ryż pochłonie wodę. Na koniec dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

Płow

Zobacz także: