Pleśniak

Pleśniak z dżemem z czarnej porzeczki

Pleśniak

Składniki :

    Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 4 pełne łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki kaszy manny
    Nadzienie:
  • 100 g dżemu z aronii (może być także dżem z czarnej porzeczki , jagód, jeżyn lub innych owoców)
  • 100 g ciemnych winogron bez pestek

    Piana:
  • 2 białka jaja
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 pełne łyżki cukru

Sposób przygotowania:

    Ciasto:
  1. Masło przełożyć do rondla i powoli doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gotować minutę po czym zdjąć z ognia
    i odstawić do przestygnięcia.
  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, wymieszać z rozpuszczonym masłem, żółtkami i cukrem, po czym zagnieść ciasto. Wyrobioną masę podzielić na 3 części. Dwie z nich wstawić do lodówki, natomiast do trzeciej dodać łyżeczkę kakao wyrabiając ciasto jeszcze przez chwilę. Wstawić do lodówki.
    Piana:
  1. Białka ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera dodając stopniowo cukier. Następnie dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i ubijać jeszcze przez minutę. Dodać szczyptę soli, po czym wstawić do lodówki.
    Wykończenie:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C. Formę nasmarować masłem i posypać mąką pszenną lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Z lodówki wyjąć pierwszą część ciasta bez dodatku kakao, po czym rozwałkować na stolnicy na kształt formy. Ciasto położyć na spód formy i posypać równomiernie kaszą manną.
  3. W oddzielnym naczyniu wymieszać ze sobą dżem oraz małe winogrona (jeśli są duże, należy je pokroić na mniejsze fragmenty), następnie nałożyć warstwę owocową na spodnią warstwę ciasta. Przykryć kolejną rozwałkowaną częścią ciasta tym razem z dodatkiem kakao. Na ciasto równomiernie rozprowadzić za pomocą łyżki ubitą pianę, na nią zaś zetrzeć na tarce jarzynowej trzecią część ciasta.
  4. Wstawić do piekarnika na około 30 – 40 minut i piec w temperaturze 160 – 170°C, jeżeli wierzch ciasta zacznie się wyraźnie rumienić można wówczas nałożyć na ciasto folię aluminiową.
  5. Po upieczeniu odstawić ciasto do przestygnięcia.

PleśniakPleśniak

Zobacz także: