Placki ziemniaczane
Gotowanie ze stylem
Tym razem skorzystałam z bardzo łatwego przepisu mojej mamy. Muszę przyznać, że pomimo dużej prostoty tego dania, smakuje ono zawsze wszystkim wybornie. Najważniejsze jest, aby placki spożywać na gorąco wówczas są one chrupiące i bardzo aromatyczne.
Smażone placki z gotowanych ziemniaków

Składniki na 40 placków:
- 1 - 1½ kg ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 400 g mąki pszennej
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ugotowane i przestudzone ziemniaki zmielić w maszynce. Następnie wymieszać z jajkami oraz mąką, po czym zagnieść ciasto.
- Z ciasta formować średniej wielkości placki o owalnym kształcie.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z dwóch stron na rumiany kolor.
- Moje uwagi:
- Placki należy smażyć na średniej warstwie oleju.
- Ciasto nie musi być dodatkowo dosalane, jeśli ziemniaki były gotowane w osolonej wodzie.