Placki ziemniaczane z cebulą
Gotowanie ze stylem
Przepis na pyszne placki ziemniaczane z cebulą. Chrupiące i aromatyczne, najlepiej smakują podawane na ciepło. Sposobów na przyrządzenie placków jest wiele, ten który podaję należy do receptur tradycyjnych i dobrze znanych. Placki ziemniaczane to doskonała i niedroga propozycja dodatku do dań głównych lub samodzielnej potrawy takiej jak np. placki po węgiersku.
Placki ziemniaczane z podsmażoną cebulą i czosnkiem
Składniki na 12 placków:
- 1 kg ziemniaków
- 3 czubate łyżki stołowe mąki
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekać na drobno, czosnek wycisnąć. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć.
- Ziemniaki obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce na gładką masę lub przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka, podsmażoną cebulę i czosnek oraz mąkę, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej, nakładać po 3 łyżki stołowe masy ziemniaczanej na każdy placek i wygładzić łyżką. Każdy placek smażyć po dwóch stronach na rumiany kolor.