Placki ziemniaczane z cebulą

Przepis na pyszne placki ziemniaczane z cebulą. Chrupiące i aromatyczne, najlepiej smakują podawane na ciepło. Sposobów na przyrządzenie placków jest wiele, ten który podaję należy do receptur tradycyjnych i dobrze znanych. Placki ziemniaczane to doskonała i niedroga propozycja dodatku do dań głównych lub samodzielnej potrawy takiej jak np. placki po węgiersku.

Placki ziemniaczane z podsmażoną cebulą i czosnkiem

Placki ziemniaczane z cebulą

Składniki na 12 placków:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 czubate łyżki stołowe mąki
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekać na drobno, czosnek wycisnąć. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć.
  2. Ziemniaki obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce na gładką masę lub przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka, podsmażoną cebulę i czosnek oraz mąkę, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  3. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po 3 łyżki stołowe masy ziemniaczanej na każdy placek i wygładzić łyżką. Każdy placek smażyć po dwóch stronach na rumiany kolor.

Placki ziemniaczane z cebulą Placki ziemniaczane z cebulą

Zobacz także: