Pierś z kurczaka na sposób orientalny
Gotowanie ze stylem
Bardzo smaczne danie składające się z farszu warzywnego, aromatycznych przypraw, duszonego kurczaka i ryżu. Plusem wszelkich dań z patelni jest szybkość oraz duża prostota ich wykonania. Jeśli szukacie pomysłu na smaczny i niezbyt czasochłonny obiad to trafiliście idealnie.
Pierś z kurczaka z curry
Składniki na 2 - 3 porcje:
- 200 g ryżu
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 mała cukinia
- 2 pomidory średniej wielkości
- ⅓ papryczki chili
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 marchew
- 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki curry w proszku
- ½ łyżeczki kurkumy w proszku
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Ugotować ryż.
- Pierś z kurczaka oczyścić, umyć pod bieżącą wodą a następnie pokroić w kostkę.
- Cebulę oczyścić i posiekać na drobno.
- Marchew pokroić w kwadraty o wymiarach (0,5 x x0,5 cm) a następnie wrzucić do garnka z wrzącą wodą
i gotować przez około 10 minut. - Cukinię i pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Papryczkę chilli oczyścić z gniazda nasiennego, umyć pod bieżącą wodą a następnie posiekać na drobno.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, dodać odrobinę wody i dusić na wolnym ogniu. Następnie dodać mięso
i pokrojoną na drobno papryczkę chili. - Całość przełożyć do garnka, dodać pokrojone pomidory i cukinię, doprawić przyprawami do smaku a następnie gotować pod przykryciem aż warzywa wypuszczą sok tj. około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając.
- Podawać z ugotowanym ryżem.