Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami

Przepis na pierś z kurczaka faszerowaną suszonymi pomidorami z dodatkiem sosu z sera lazur z niebieską pleśnią. Wystarczy przeczytać nazwę dania, aby pobudzić kubki smakowe i apetyt. Mięso z piersi kurczaka jest bardzo delikatne a w połączeniu z dobrze doprawionym farszem z suszonymi pomidorami danie w całości uzyskuje mocny i aromatyczny zapach i smak. Jeśli lubicie kulinarne nowości to ten przepis jest właśnie dla Was.

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami

Składniki :

  • 2 połówki piersi z kurczaka
  • 90 g suszonych pomidorów w zalewie
  • 30 g twardego sera dojrzewającego (np. rubin bądź bursztyn)
  • 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz biały mielony
    Sos z sera lazur z niebieska pleśnią
  • 100 g sera lazur z niebieska pleśnią
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 25 ml oliwy z oliwek extra virginie
  • 1 łyżka oleju roślinnego np. rzepakowego do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, oczyścić kostkę i osuszyć. Następnie naciąć tak, by w środku powstała przestrzeń na farsz czyli utworzyć tzw. kieszeń.
  2. Pomidory suszone odsączyć z zalewy i posiekać na drobno.
  3. Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
  4. Czosnek wycisnąć przez praskę lub posiekać i przesmażyć na patelni.
  5. Starty ser wymieszać z czosnkiem, pomidorami oraz posiekaną na drobno natką pietruszki.
  6. Farsz dokładnie wyrobić i nadziewać nim pierś z kurczaka.
  7. Na patelni rozgrzać olej, następnie obsmażyć pierś z każdej strony na rumiany kolor, przykryć pokrywką i zminimalizować źródło ciepła. Podgrzewać na wolnym ogniu około 20 minut.
    Sos z sera lazur z niebieska pleśnią
  1. Ser pleśniowy pokruszyć, a następnie zmiksować z jogurtem (ja użyłam do tego celu blendera).
  2. Dodać sok z cytryny, doprawić pieprzem oraz sosem sojowym, wymieszać.
  3. Mięso pokroić na plastry o grubości 1-2 cm, następnie polać sosem, podawać z ziemniakami oraz świeżymi surówkami.

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami

Zobacz także: