Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami
Gotowanie ze stylem
Przepis na pierś z kurczaka faszerowaną suszonymi pomidorami z dodatkiem sosu z sera lazur z niebieską pleśnią. Wystarczy przeczytać nazwę dania, aby pobudzić kubki smakowe i apetyt. Mięso z piersi kurczaka jest bardzo delikatne a w połączeniu z dobrze doprawionym farszem z suszonymi pomidorami danie w całości uzyskuje mocny i aromatyczny zapach i smak. Jeśli lubicie kulinarne nowości to ten przepis jest właśnie dla Was.
Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami
Składniki :
- 2 połówki piersi z kurczaka
- 90 g suszonych pomidorów w zalewie
- 30 g twardego sera dojrzewającego (np. rubin bądź bursztyn)
- 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- pieprz biały mielony
- Sos z sera lazur z niebieska pleśnią
- 100 g sera lazur z niebieska pleśnią
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- 25 ml oliwy z oliwek extra virginie
- 1 łyżka oleju roślinnego np. rzepakowego do smażenia
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, oczyścić kostkę i osuszyć. Następnie naciąć tak, by w środku powstała przestrzeń na farsz czyli utworzyć tzw. kieszeń.
- Pomidory suszone odsączyć z zalewy i posiekać na drobno.
- Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
- Czosnek wycisnąć przez praskę lub posiekać i przesmażyć na patelni.
- Starty ser wymieszać z czosnkiem, pomidorami oraz posiekaną na drobno natką pietruszki.
- Farsz dokładnie wyrobić i nadziewać nim pierś z kurczaka.
- Na patelni rozgrzać olej, następnie obsmażyć pierś z każdej strony na rumiany kolor, przykryć pokrywką i zminimalizować źródło ciepła. Podgrzewać na wolnym ogniu około 20 minut.
- Sos z sera lazur z niebieska pleśnią
- Ser pleśniowy pokruszyć, a następnie zmiksować z jogurtem (ja użyłam do tego celu blendera).
- Dodać sok z cytryny, doprawić pieprzem oraz sosem sojowym, wymieszać.
- Mięso pokroić na plastry o grubości 1-2 cm, następnie polać sosem, podawać z ziemniakami oraz świeżymi surówkami.