Pierożki z ciastem farncuskim i wołowiną
Gotowanie ze stylem
Bardzo oryginalny przepis na smaczne pieczone pierogi z ciastem francuskim, wołowiną i warzywami. Przyznam szczerze, że danie to zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie. Niedrogie, doskonałe na codzienny obiad a także na spotkania w gronie przyjaciół. Może służyć jako barwna i ciekawa przystawka a także jako osobne danie. Charakterystyczny smak podkreślimy jeszcze bardziej zestawiając pierogi z winem czerwonym wytrawnym.
Pierożki z ciastem farncuskim i wołowiną
Składniki na 16 pierogów:
- 250 g gotowego ciasta francuskiego
- 200 g mięsa wołowego
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 4 łyżki zielonego groszku
- ½ łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- mielona słodka oraz ostra papryka
- jajko do posmarowania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mięso zmielić w maszynce. Warzywa ugotować i pokroić w kostkę. Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Dodać pokrojone warzywa, groszek zielony, czosnek, koncentrat oraz sos sojowy. Dokładnie wymieszać.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
- Ciasto rozłożyć na stolnicy. Wyciąć 10 kółek, na środek każdego nakładać farsz. Krążki złożyć na pół, po czym mocno zlepić brzegi.
- Pierogi ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 15-20 minut w temperaturze 190°C.
- Z pozostałej ilości ciasta również uformować pierogi.