Pierożki z ciastem farncuskim i wołowiną

Bardzo oryginalny przepis na smaczne pieczone pierogi z ciastem francuskim, wołowiną i warzywami. Przyznam szczerze, że danie to zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie. Niedrogie, doskonałe na codzienny obiad a także na spotkania w gronie przyjaciół. Może służyć jako barwna i ciekawa przystawka a także jako osobne danie. Charakterystyczny smak podkreślimy jeszcze bardziej zestawiając pierogi z winem czerwonym wytrawnym.

Pierożki z ciastem farncuskim i wołowiną

Pierożki z ciastem farncuskim i wołowiną

Składniki na 16 pierogów:

  • 250 g gotowego ciasta francuskiego
  • 200 g mięsa wołowego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 4 łyżki zielonego groszku
  • ½ łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • mielona słodka oraz ostra papryka
  • jajko do posmarowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso zmielić w maszynce. Warzywa ugotować i pokroić w kostkę. Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej.
  2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Dodać pokrojone warzywa, groszek zielony, czosnek, koncentrat oraz sos sojowy. Dokładnie wymieszać.
  3. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
  4. Ciasto rozłożyć na stolnicy. Wyciąć 10 kółek, na środek każdego nakładać farsz. Krążki złożyć na pół, po czym mocno zlepić brzegi.
  5. Pierogi ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 15-20 minut w temperaturze 190°C.
  6. Z pozostałej ilości ciasta również uformować pierogi.

Pierożki z ciastem farncuskim i wołowinąPierożki z ciastem farncuskim i wołowiną

Zobacz także: