Pierogi z truskawkami
Gotowanie ze stylem
Letni przepis na pyszne domowe pierogi z truskawkami. Znana w każdym polskim domu potrawa, którą robi się dość łatwo, choć nie zawsze szybko. Ciasto na pierogi powinno być sprężyste, elastyczne, miękkie oraz nieco grubsze niż na inne pierogi ponieważ sok, który wypuszczają truskawki może spowodować pękanie ciasta jeszcze przed jego ugotowaniem. Przy okazji powyższego wpisu zamieszczam także przepis na pierogi z mąki razowej z truskawkami oraz czereśniami.
Pierogi gotowane z truskawkami
Składniki na 40 pierogów:
- Nadzienie:
- 500 g truskawek
- 1/2szklanki cukru
- Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- Dodatkowo:
- 170 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki stołowe cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyć pod bieżącą wodą, a następnie usunąć szypułki. Większe owoce pokroić w ćwiartki, mniejsze natomiast pozostawić w całości. Dodać cukier i dokładnie wymieszać.
- Mąkę przesypać na stolnicę, a następnie wymieszać z solą. Powoli stopniowo dolewać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto.
W zależności od jakości mąki może być potrzebna większa bądź mniejsza ilość wody. Wyrobione ciasto na pierogi powinno być miękkie, gładkie i elastyczne. - Ciasto rozwałkować szklanką, wycinać z niego krążki, na które nakładać po kilka pokrojonych truskawek. Brzegi ciasta zlepić ze sobą. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody gotować około 2 minuty.
- Podawać z jogurtem naturalnym oraz cukrem pudrem.
- Pierogi możemy także wykonać z mąki razowej, wówczas mieszamy mąkę pszenną z razową w stosunku 1:1. Pierogi z mąki razowej są o wiele trudniejsze do wykonania ze względu na dużo mniejszą zawartość glutenu w tej mące. Gluten odpowiada bowiem za rozciągliwość, kleistość, elastyczność oraz sprężystość ciasta.