Piernik z jagodami
Gotowanie ze stylem
Piernik czekoladowy z jagodami
Składniki :
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej graham typu 1850
- 2 łyżki kakao
- 50 g czekolady o masie kakaowej 70%
- 4 jabłka średniej wielkości
- 3 łyżki przyprawy korzennej do piernika (przyprawę można także przygotować samodzielnie z następujących sproszkowanych przypraw: ziela angielskiego, goździków, kminku, kolendry, cynamonu, gałki muszkatołowej, majeranku, papryki słodkiej, gorczycy oraz liścia laurowego)
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jaja
- 4 pełne łyżki stołowe miodu naturalnego
- 100 g rodzynek
- ⅓ szklanki oleju roślinnego
- masło do posmarowania formy
- Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70%
- 3 łyżki stołowe masła
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
- 250 g jagód
Sposób przygotowania:
- Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej.
- W misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao, czekoladę, przyprawę korzenną oraz sodę.
- Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
- Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić białka na sztywna pianę za pomocą miksera. Żółtka ubić mikserem na puszystą masę dodając stopniowo miód a następnie olej.
- Rodzynki moczyć w gorącej wodzie przez około 10 minut, po czym odsączyć je na sitku.
- Suche składniki ciasta dodawać stopniowo do płynnej masy z żółtek cały czas mieszając. Następnie dodać pianę z białek, starte jabłka i rodzynki. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać odrobinę oleju rzepakowego.
- Gotową masę przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika
i piec przez około 45 minut.
- Polewa czekoladowa:
- Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty, następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać masło oraz przyprawę korzenną. Naczynie umieścić nad rondlem z gotująca się wodą, podgrzewać cały czas mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się.
- Polewę czekoladową nałożyć równomiernie na ciasto a następnie udekorować jagodami.