Piernik z jagodami

Piernik czekoladowy z jagodami

Piernik z jagodami

Składniki :


Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej graham typu 1850
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g czekolady o masie kakaowej 70%
  • 4 jabłka średniej wielkości
  • 3 łyżki przyprawy korzennej do piernika (przyprawę można także przygotować samodzielnie z następujących sproszkowanych przypraw: ziela angielskiego, goździków, kminku, kolendry, cynamonu, gałki muszkatołowej, majeranku, papryki słodkiej, gorczycy oraz liścia laurowego)
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jaja
  • 4 pełne łyżki stołowe miodu naturalnego
  • 100 g rodzynek
  • ⅓ szklanki oleju roślinnego
  • masło do posmarowania formy
    Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70%
  • 3 łyżki stołowe masła
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • 250 g jagód

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej.
  2. W misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao, czekoladę, przyprawę korzenną oraz sodę.
  3. Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
  4. Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić białka na sztywna pianę za pomocą miksera. Żółtka ubić mikserem na puszystą masę dodając stopniowo miód a następnie olej.
  5. Rodzynki moczyć w gorącej wodzie przez około 10 minut, po czym odsączyć je na sitku.
  6. Suche składniki ciasta dodawać stopniowo do płynnej masy z żółtek cały czas mieszając. Następnie dodać pianę z białek, starte jabłka i rodzynki. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać odrobinę oleju rzepakowego.
  7. Gotową masę przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika
    i piec przez około 45 minut.
    Polewa czekoladowa:
  1. Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty, następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać masło oraz przyprawę korzenną. Naczynie umieścić nad rondlem z gotująca się wodą, podgrzewać cały czas mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się.
  2. Polewę czekoladową nałożyć równomiernie na ciasto a następnie udekorować jagodami.

Piernik z jagodamiPiernik z jagodami

Zobacz także: