Pieczarkowa
Gotowanie ze stylem
Tradycyjna zupa pieczarkowa gotowana na bulionie warzywnym z podsmażonymi na maśle pieczarkami i cebulą. Przypomina smaki z dzieciństwa. Zupę można przekształcić na krem miksując całość za pomocą blendera. Wówczas mogą ją spożywać nie tylko dorośli, ale również dzieci. Bulion można przyrządzać z dodatkiem mięsa, choć niekoniecznie, ponieważ wersja wegetariańska smakuje równie wyśmienicie. Zupa pieczarkowa najlepiej smakuje podawana ze świeżym pieczywem bądź grzankami.
Zupa pieczarkowa
Składniki na 4 porcje:
- 1 1/2 litra bulionu warzywnego
- natka pietruszki
- 50 dag pieczarek
- 1 duża obrana cebula
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 3 łyżki stołowe masła
- 150 g śmietany 12% lub 18%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plastry. Cebulę posiekać na drobno.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i smażyć do miękkości, następnie dodać pieczarki i dusić całość około 10 minut.
- W rondlu zagotować bulion. Dodać podsmażoną cebulą i pieczarki oraz kilka gałązek natki pietruszki (pozostawiając nieco do dekoracji). Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 25 minut pod przykryciem.
- Dodać ziemniaki i gotować jeszcze przez 15 minut.
- Pod koniec gotowania rondel zestawić z ognia. Do kubka wlać 1/2 szklanki gorącego wywaru, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać, następnie wlać do zupy cały czas intensywnie mieszając i doprowadzić do wrzenia.
- Podawać ze świeżym pieczywem bądź grzankami.