Naleśniki czekoladowe z serem i truskawkami

Naleśniki czekoladowe z serem i truskawkami to bardzo oryginalny pomysł na nową wersję znanego deseru odmienionego dzięki dodatkowi czekolady. Owoce sezonowe takie jak truskawki doskonale komponują się z czekoladą, białym delikatnym serem oraz słodką śmietaną kremówką. Do przygotowywania naleśników najlepiej wykorzystać wysokiej jakości czekoladę, która zawiera od 60 do 70% kakao. Zapewnia to potrawom niepowtarzalny smak.

Naleśniki z czekoladą

Naleśniki czekoladowe z serem i truskawkami

Składniki na 8 naleśników:

    Ciasto na naleśniki:
  • 0,5 litra mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g czekolady gorzkiej, ja użyłam czekoladę o zawartości 60% masy kakaowej
  • szczypta soli
    Nadzienie:
  • 400 g sera twarogowego półtłustego
  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka stołowa cukru pudru



    Dodatkowo:
  • 200 g śmietany kremówki – 30%
  • 1 pełna łyżka stołowa cukru pudru
  • świeże truskawki pokrojone w ćwiartki do dekoracji

Sposób przygotowania:

    Nadzienie:
  1. Truskawki starannie umyć, usunąć szypułki, a następnie zblenderować na gładką masę.
  2. Ser twarogowy biały oraz truskawki przełożyć do miski, dodać cukier puder, po czym dokładnie zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy.
    Naleśniki:
  1. Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do żaroodpornej miski. Następnie umieścić miskę nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i mieszać, aż czekolada się stopi. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
  2. Mąkę przesiać do miski. Wbić jajko, następnie stopniowo dolewać mleko, cały czas ubijając za pomocą miksera, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. Na koniec wlać 2 łyżki oleju, roztopioną czekoladę, dodać szczyptę soli i zmiksować na zmniejszonych obrotach miksera.
  3. Na patelni o średnicy 25 cm rozgrzać odrobinę oleju. Wlać tyle ciasta, aby pokryło całą powierzchnię patelni cienką warstwą. Smażyć na średnim ogniu po minucie z każdej strony.
  4. Usmażony naleśnik przenieść na talerz i trzymać w cieple, wstawiając talerz do rozgrzanego piekarnika podczas smażenia kolejnych porcji.
  5. Naleśniki układać jeden na drugim, przedzielone pergaminem.
    Wykończenie:
  1. Śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem na sztywno, po czym wstawić do lodówki.
  2. Na środek naleśnika nałożyć 2-3 łyżki stołowe masy serowo-truskawkowej, następnie złożyć na pół dwa razy tworząc trójkąt.
  3. Naleśniki przykryć 1 pełną łyżką stołową ubitej śmietany kremówki. Udekorować świeżymi truskawkami.

Naleśniki czekoladowe z serem i truskawkamiNaleśniki czekoladowe z serem i truskawkamiNaleśniki czekoladowe z serem i truskawkami

Zobacz także: