Musli w jogurcie brzoskwiniowym

Musli z jogurtem i brzoskwiniami

Musli w jogurcie brzoskwiniowym

Składniki na 3 porcje:

  • 30 g orzechów laskowych
  • 30 g pestek słonecznika
  • 30 g suszonych śliwek
  • 30 g suszonych moreli
  • 30 g suszonych rodzynek sułtańskich
  • 100 g fig suszonych
  • 80 g płatków owsianych
  • 60 g płatków kukurydzianych
  • 4 całe brzoskwinie świeże lub z puszki
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać na drobno.
  2. Suszone owoce pokroić w drobną kostkę. Następnie zalać je gorącą wodą i odstawić na około 10 minut, aby zwiększyły swoją objętość, po czym odsączyć z wody.
  3. Owoce wymieszać w misce wraz z orzechami, pestkami słonecznika, płatkami owsianymi, płatkami kukurydzianymi oraz rodzynkami.
  4. Brzoskwinie obrać ze skórki oraz wydrylować z pestek (w przypadku świeżych owoców), pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać jogurt, po czym zmiksować na gładką masę. Jeżeli sos nie jest zbyt słodki można dodać do niego łyżeczkę cukru pudru.
  5. Na talerzu umieścić porcję musli i polać sosem jogurtowo- brzoskwiniowym.
    Moje rady:
  1. Musli dzięki dodatkowi surowych oraz suszonych owoców smakuje wyśmienicie bez użycia cukru.

Musli w jogurcie brzoskwiniowymMusli w jogurcie brzoskwiniowym

Zobacz także: