Muffinki czekoladowo - miodowe z orzechami

Klasyczne i szybkie do wykonania muffinki z czekoladą, orzechami, rodzynkami i miodem posypane płatkami migdałowymi. Przepis jest bardzo prosty do wykonania (nie trzeba stosować miksera), odpowiedni na wiele okazji takich jak spotkania ze znajomymi, przyjęcia dla dzieci, niedzielny deser. Muffinki stanowią piękną ozdobę stołu oraz zachwycają swoją lekkością, wyglądem i smakiem.

Muffinki czekoladowe z orzechami i miodem

Muffinki czekoladowo - miodowe z orzechami

Składniki na 12 muffinek:

  • 1 ½ szklanki mąki graham typ 1850 lub żytniej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • 1 pełna łyżeczka przyprawy korzennej do piernika lub wykonana samodzielnie z następujących zmielonych przypraw: ziele angielskie, goździki, kminek, kolendra, cynamon, gałka muszkatołowa, majeranek, papryka, gorczyca i liść laurowy
  • 100 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej o zawartości masy kakaowej 70%
  • ¼ szklanki miodu pszczelego
  • 2 jajka
  • ½ szklanki posiekanych na drobno orzechów dowolnego rodzaju np. włoskich bądź laskowych
  • ¼ szklanki rodzynek (nie jest to warunek konieczny)

  • 4-5 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego - 170 g
  • płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180˚C (góra i dół bez włączonej funkcji termoobiegu). Masło roztopić i ostudzić. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.
  2. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, cynamonem oraz kakao przesiać do miski. Orzechy posiekać na drobno.
  3. Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do żaroodpornej miski. Następnie ustawić miskę nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i mieszać, aż czekolada się rozpuści.
  4. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na około 10 minut, aby zwiększyły swoją objętość, po czym odsączyć je z wody.
  5. Jajka rozmiksować wraz z jogurtem oraz miodem.
  6. Następnie połączyć ze sobą wszystkie składniki za pomocą łyżki: do sypkich i suchych składników powoli dodawać masę jajeczną oraz rozpuszczoną czekoladę.
  7. Dodać roztopione masło, rodzynki, wiórki kokosowe oraz orzechy. Ciasto powinno być grudkowate, lecz bez widocznych śladów mąki.
  8. Masę nałożyć do papilotek, posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika na około 15-20 minut aż do momentu kiedy muffiny urosną.

Muffinki czekoladowo - miodowe z orzechamiMuffinki czekoladowo - miodowe z orzechami

Zobacz także: