Muffinki brzoskwiniowo - kakaowe

Muffinki z owocami i rodzynkami

Muffinki brzoskwiniowo - kakaowe

Składniki na 12 muffinek :

  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego - 180 g
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 brzoskwinia
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki rodzynek
  • 4 łyżki orzechów włoskich lub innych ulubionych
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C, bez włączonej funkcji termoobiegu.
  2. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.
  3. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na około 10 minut, aby zwiększyły swoją objętość a następnie odsączyć je z wody. Orzechy posiekać na drobno.
  4. Brzoskwinię obrać ze skórki i zmiksować na gładką masę.
  5. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną oraz kakao przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać i odstawić.
  6. Jajka rozmiksować wraz z jogurtem.
  7. Następnie połączyć ze sobą wszystkie składniki za pomocą łyżki: do sypkich i suchych składników powoli dodawać masę jajeczną oraz zmiksowaną brzoskwinię.
  8. Dodać roztopione masło, wiórki kokosowe, orzechy oraz rodzynki i mieszać krótko za pomocą kilku ruchów łyżką. Ciasto powinno być grudkowate, lecz bez widocznych śladów mąki.
  9. Masę nakładać do papilotek za pomocą łyżki. Wstawić do piekarnika na około 15-20 minut.
  10. Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone można włożyć do jednej z muffinek drewniany patyczek, jeśli będzie on suchy oznacza to, że należy zakończyć pieczenie i muffinki są już upieczone.

Muffinki brzoskwiniowo - kakaoweMuffinki brzoskwiniowo - kakaoweMuffinki brzoskwiniowo - kakaowe

Zobacz także: