Muffinki brzoskwiniowo - kakaowe
Gotowanie ze stylem
Muffinki z owocami i rodzynkami
Składniki na 12 muffinek :
- 1½ szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego - 180 g
- ¾ szklanki cukru
- 1 brzoskwinia
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- ½ szklanki rodzynek
- 4 łyżki orzechów włoskich lub innych ulubionych
- 100 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180°C, bez włączonej funkcji termoobiegu.
- Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.
- Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na około 10 minut, aby zwiększyły swoją objętość a następnie odsączyć je z wody. Orzechy posiekać na drobno.
- Brzoskwinię obrać ze skórki i zmiksować na gładką masę.
- Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną oraz kakao przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać i odstawić.
- Jajka rozmiksować wraz z jogurtem.
- Następnie połączyć ze sobą wszystkie składniki za pomocą łyżki: do sypkich i suchych składników powoli dodawać masę jajeczną oraz zmiksowaną brzoskwinię.
- Dodać roztopione masło, wiórki kokosowe, orzechy oraz rodzynki i mieszać krótko za pomocą kilku ruchów łyżką. Ciasto powinno być grudkowate, lecz bez widocznych śladów mąki.
- Masę nakładać do papilotek za pomocą łyżki. Wstawić do piekarnika na około 15-20 minut.
- Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone można włożyć do jednej z muffinek drewniany patyczek, jeśli będzie on suchy oznacza to, że należy zakończyć pieczenie i muffinki są już upieczone.