Minestrone z kurczakiem

W ramach przepięknej pogody wiosennej przyrządziłam dziś włoską zupę Minestrone. Jest to to dietetyczna zupa warzywna składająca się ze świeżych pomidorów, marchwi, zielonego groszku, kapusty, selera naciowego, natki pietruszki i makaronu conchigliette czyli zwykłych maleńkich muszelek. Tym razem postanowiłam dodać do Minestrone pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i to był absolutny hit! Polecam szczególnie na spotkania okolicznościowe.

Zupa minestrone z kurczakiem i warzywami

Minestrone z kurczakiem

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cebula średniej wielkości, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łodyżka selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 400 g obranych, nieosolonych pomidorów z puszki
  • 2 litry wody
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • szczypta suszonego majeranku oraz słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 80 g makaronu conchigliette - małe muszelki
  • ¼ średniej wielkości kapusty białej
  • 150 g zielonego groszku
  • 200 g piersi z kurczaka
  • oliwa lub olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek oczyścić a następnie posiekać na drobno. Seler naciowy i marchew pokroić w kostkę.
  2. W garnku rozgrzać niewielką ilość oleju, po czym podsmażyć cebulę i czosnek aż się zarumienią.
  3. Dodać pokrojony seler i marchew, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez około 2 minuty ciągle mieszając.
  4. Kapustę poszatkować najlepiej za pomocą maszynki. Pomidory pokroić i razem z sokiem przelać do garnka. Powoli mieszając dodawać wodę, pieprz, oregano, resztę przypraw oraz posiekaną natkę pietruszki. Następnie doprowadzić do wrzenia, dodać kapustę, groszek i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 10 minut.
  5. Na sam koniec dodać makaron, po czym gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
  6. Zupę można serwować ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

Minestrone z kurczakiemMinestrone z kurczakiem

Zobacz także: