Minestrone z kurczakiem
Gotowanie ze stylem
W ramach przepięknej pogody wiosennej przyrządziłam dziś włoską zupę Minestrone. Jest to to dietetyczna zupa warzywna składająca się ze świeżych pomidorów, marchwi, zielonego groszku, kapusty, selera naciowego, natki pietruszki i makaronu conchigliette czyli zwykłych maleńkich muszelek. Tym razem postanowiłam dodać do Minestrone pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i to był absolutny hit! Polecam szczególnie na spotkania okolicznościowe.
Zupa minestrone z kurczakiem i warzywami
Składniki na 4 porcje:
- 1 cebula średniej wielkości, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łodyżka selera naciowego
- 1 marchewka
- 400 g obranych, nieosolonych pomidorów z puszki
- 2 litry wody
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- szczypta suszonego majeranku oraz słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżeczki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 80 g makaronu conchigliette - małe muszelki
- ¼ średniej wielkości kapusty białej
- 150 g zielonego groszku
- 200 g piersi z kurczaka
- oliwa lub olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek oczyścić a następnie posiekać na drobno. Seler naciowy i marchew pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać niewielką ilość oleju, po czym podsmażyć cebulę i czosnek aż się zarumienią.
- Dodać pokrojony seler i marchew, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez około 2 minuty ciągle mieszając.
- Kapustę poszatkować najlepiej za pomocą maszynki. Pomidory pokroić i razem z sokiem przelać do garnka. Powoli mieszając dodawać wodę, pieprz, oregano, resztę przypraw oraz posiekaną natkę pietruszki. Następnie doprowadzić do wrzenia, dodać kapustę, groszek i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 10 minut.
- Na sam koniec dodać makaron, po czym gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
- Zupę można serwować ze świeżym, chrupiącym pieczywem.