Mango lassi

Mango lassi to bardzo popularny w Indiach koktajl na bazie miąższu ze słodkich owoców mango, jogurtu, miodu oraz wody lub mleka. Podczas mojej wędrówki po Indiach miałam przyjemność spożyć mango lassi w jednej z okolicznych restauracji w Rishikesh (znanym mieście jogi). Muszę przyznać, że koktajl był bardzo smaczny, słodki i aromatyczny, aczkolwiek nie zawierał kardamonu, który tak często wymieniany jest w Polsce jako jeden ze składników lassi. Po powrocie kilka razy przyrządzałam koktajl z dodatkiem kardamonu i smakował równie wyśmienicie.

Mango lassi z jogurtem i miodem

Mango lassi

Składniki na 2 porcje:

  • 2 owoce mango
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3/4 szklanki zimnej wody bądź mleka
  • kardamon (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Mango pokroić na kawałki, pozbyć się skóry i pestek, następnie zmiksować na gładka masę. Zalać jogurtem i mlekiem (lub wodą), po czym dokładnie zmiksować. Dodać miód i wymieszać.
  2. Opcjonalnie posypać szczyptą kardamonu.

Mango lassi

Zobacz także: