Makaron z łososiem i mascarpone
Gotowanie ze stylem
Przepis na makaron z łososiem i mascarpone. Bardzo proste i szybkie do wykonania danie, które zachwyci najbardziej wymagające podniebienie. Do sosu można zastosować makaron fettucine, tagiatelle bądź zwykłe wstążki. Kapary nie są koniecznym składnikiem dania, choć urozmaicają i podkreślają jego smak. W przepisie nie znajdziecie takiego składnika jak sól ponieważ łosoś wędzony jest dostatecznie słony, przez co potrawa nie wymaga dosalania.
Makaron z łososiem, suszonymi pomidorami i kaparami w sosie z mascarpone

Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu fettucine (ja użyłam makaron barwiony szpinakiem)
- 250 g serka mascarpone
- 100 g wędzonego łososia
- 1 łyżka stołowa kaparów
- 1 pęczek koperku
- 7 suszonych pomidorów w oleju
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- pieprz biały
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente według instrukcji zawartej na opakowaniu.
- Suszone pomidory oraz łososia pokroić na kwadraty. Koperek opłukać pod bieżącą wodą, posiekać na drobno, a następnie wymieszać z mascarpone za pomocą łyżki.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki stołowe oleju z suszonych pomidorów, wrzucić kapary oraz pokrojone pomidory na 2 minuty, następnie dodać łososia, wyciśnięty ząbek czosnku oraz pieprz i kilka kropel soku z cytryny. Dodać mascarpone i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się mascarpone (nie dłużej niż 2-3 minuty).