Makaron penne z kurczakiem i brokułami

Makaron penne z kurczakiem, brokułami i parmezanem

Makaron penne z kurczakiem i brokułami

Składniki na 3 porcje:

  • 200 g makaronu penne
  • 300 g piersi z kurczaka
  • ½ słoiczka pomidorów suszonych w zalewie (około 150 g)
  • 50 g parmezanu lub innego twardego sera np. bursztyn, rubin
  • ½ brokuła
  • 1 cebula
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • mielona słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i oprószyć z każdej strony solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką.
  3. Cebulę posiekać na drobno, oliwki pokroić, suszone pomidory zaś w paski.
  4. Brokuły podzielić na mniejsze różyczki a następnie gotować we wrzącej wodzie przez 9 minut, odstawić do ostygnięcia.
  5. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać mięso i smażyć około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać brokuły, oliwki oraz suszone pomidory. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać ze sobą, dusić na patelni jeszcze przez 8 minut.
  6. Natkę pietruszki posiekać na drobno. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
  7. Na talerzu ułożyć kolejno ugotowany makaron a następnie farsz warzywno - mięsny. Całość posypać startym serem.

Makaron penne z kurczakiem i brokułamiMakaron penne z kurczakiem i brokułami

Zobacz także: