Makaron penne z kurczakiem i brokułami
Gotowanie ze stylem
Makaron penne z kurczakiem, brokułami i parmezanem
Składniki na 3 porcje:
- 200 g makaronu penne
- 300 g piersi z kurczaka
- ½ słoiczka pomidorów suszonych w zalewie (około 150 g)
- 50 g parmezanu lub innego twardego sera np. bursztyn, rubin
- ½ brokuła
- 1 cebula
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- mielona słodka papryka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente.
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i oprószyć z każdej strony solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką.
- Cebulę posiekać na drobno, oliwki pokroić, suszone pomidory zaś w paski.
- Brokuły podzielić na mniejsze różyczki a następnie gotować we wrzącej wodzie przez 9 minut, odstawić do ostygnięcia.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać mięso i smażyć około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać brokuły, oliwki oraz suszone pomidory. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać ze sobą, dusić na patelni jeszcze przez 8 minut.
- Natkę pietruszki posiekać na drobno. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
- Na talerzu ułożyć kolejno ugotowany makaron a następnie farsz warzywno - mięsny. Całość posypać startym serem.