Łosoś z gruszkami
Gotowanie ze stylem
Ryby z owocami i białym winem stanowią bardzo ciekawe w smaku połączenie. Delikatne mięso ryby i plastry gruszek oblane oliwą z oliwek, która łączy kilka składników bardzo ciekawego w smaku sosu. Łosoś smażony z gruszkami to propozycja na szczególne okazje kulinarne.
Łosoś z gruszkami w białym winie
Składniki na 2 porcje:
- 1 gruszka
- 500 g fileta z łososia
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 soku z cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 limonka
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka ketchupu
- 150 ml wytrawnego białego wina
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Gruszkę obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, następnie wykroić gniazdo nasienne, po czym pokroić miąższ na plastry o grubości 0,5 cm. Zamarynować w odrobinie oliwy, a następnie smażyć na patelni na złoty kolor. Po przesmażeniu zalać winem (50 ml) i przyprawić startą na tarce skórką z limonki.
- Miód, musztardę, sos sojowy, ketchup oraz sok z 1/2 cytryny, dokładnie wymieszać. Dolać cienkim strumieniem oliwę, cały czas mieszając, aż do wymieszania się składników.
- Łososia pokroić na steki, pokropić oliwą, następnie smażyć na patelni około 2 minuty. Po obsmażeniu nie przewracać tylko ułożyć kilka plasterków limonki obok ryby, po czym zalać resztą wina.
- Łososia ułożyć na gruszkach i polać wcześniej przygotowanym sosem.