Krupnik

Przepis na sprawdzony tradycyjny polski krupnik na żeberkach z kaszą jęczmienną, ziemniakami i włoszczyzną. Krupnik to zupa, która smakuje wybornie i szybko znika ze stołu. W dodatku poprawia humor, rozgrzewa i dodaje zdrowia. O każdej porze roku. Czasem warto przypomnieć sobie znane i lubiane smaki. Dla dzieci można przyrządzić krupnik na mięsie z kurczaka zamiast na żeberkach. Polecam!

Tradycyjny krupnik z kaszą jęczmienną

Krupnik

Składniki na 6 porcji:

  • 30 - 40 dag chudych żeberek
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1/2 selera korzeniowego
  • natka selera oraz pietruszki z włoszczyzny
  • 1 mała cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 170 g kaszy jęczmiennej grubej
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 litra wody

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
  2. Żeberka umyć pod bieżącą wodą, następnie przełożyć do wysokiego garnka, dodać liście laurowe, ziarna pieprzu, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Po 10 minutach od momentu zagotowania się wody dodać sól oraz umytą, obraną i pokrojoną włoszczyznę: marchew, pietruszkę, seler, natkę pietruszki oraz natkę selera. Gotować około 20 – 25 minut na wolnym ogniu. Dodać pokrojone ziemniaki, obraną cebulę oraz kaszę i gotować do miękkości około 20 minut.
  3. Po ugotowaniu z zupy wyjąć nać pietruszki oraz selera, mięso i całe warzywa, oprócz ziemniaków.
  4. Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, mięso oddzielić od kości i pokroić w kostkę, następnie dodać całość do zupy.
  5. Wymieszać, jeśli trzeba doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
  6. Podawać ze świeżym pieczywem.

Krupnik

Zobacz także: