Kluski leniwe z serem
Gotowanie ze stylem
Kluski leniwe z serem

Składniki na 2 porcje:
- 250 g sera twarogowego półtłustego
- ¾ szklanki mąki pszennej + do podsypania stolnicy
- 1 całe jajko
- ½ łyżeczki cukru wanilinowego
- 100 g jogurtu naturalnego - 2% tłuszczu
- cukier puder do posypania
- sól
Sposób przygotowania:
- Ser przepuścić przez praskę lub maszynkę.
- Białko oddzielić od żółtka. Ubić pianę z białka. Ser utrzeć z żółtkiem na jednolita masę. Dodać mąkę, cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz pianę z białka, po czym zagnieść delikatnie ciasto. Uformować, podsypując mąką wałek o średnicy 3 cm. Spłaszczyć, a następnie kroić w skośne kawałki.
- Kluski przekładać partiami do wrzącej i osolonej wody, gdy wypłyną na jej powierzchnię odcedzić.
- Podawać polane jogurtem i posypane cukrem pudrem.