Karp smażony
Gotowanie ze stylem
Karp smażony to propozycja nie tylko na święta. Ja nie musiałam długo czekać. Ostatnio mój brak przyniósł mi oczyszczonego i pokrojonego w dzwonki karpia, którego wspólnie przyrządziliśmy. Przepis po prostu banalny. Pamiętajcie, że karpia, którego przyrządzamy w panierce powinniśmy długo smażyć na wolnym ogniu. Najlepiej smakują ryby niezbyt duże (około kilograma).
Karp smażony
Składniki :
- 1 wyfiletowany, umyty i pokrojony na dzwonki karp
- mąka pszenna do obtoczenia ryby
- olej do smażenia
- sól
Sposób przygotowania:
- Oczyszczonego, umytego, pokrojonego na dzwonka i lekko posolonego karpia ułożyć na talerzu.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Obtoczyć każde dzwonko w mące, smażyć dość długo z obu stron na złoty kolor na niezbyt silnym ogniu. Nie przykrywać pokrywką.
- Podczas smażenia karpia posolić jeszcze raz z obu stron.