Jajka faszerowane w skorupkach
Gotowanie ze stylem
Jajka faszerowane w skorupkach
Składniki na 6 porcji:
- 3 jajka
- 5 dużych pieczarek
- 1 cebula średniej wielkości
- pęczek posiekanego szczypiorku
- 2 łyżeczki majonezu
- olej lub masło do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo i odstawić do przestygnięcia.
- Cebulę oczyścić a następnie pokroić w kostkę.
- Pieczarki obrać ze skórki i posiekać na drobno.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć aż się zarumieni. Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem do smaku a następnie smażyć jeszcze przez około 7 minut. Pod koniec smażenia dodać posiekany szczypiorek.
- Po przestudzeniu dodać 2 łyżeczki majonezu, po czym dokładnie wymieszać.
- Przestudzone jajka przekroić nożem wzdłuż w skorupce. Następnie wydrążyć je ze środka za pomocą łyżki stołowej. Należy zrobić to bardzo delikatnie, by skorupka nie pękła. Jajka posiekać na drobno i przełożyć do pozostałych składników. Dodać 2 łyżeczki majonezu i dokładnie wymieszać.
- Farsz nakładać w puste skorupki jajek.
- Moje rady:
- Jajka faszerowane są dobrym pomysłem na śniadanie bądź przystawkę. Farsz możemy serwować w wydrążonej skorupce ugotowanego jajka lub jako dodatek do pieczywa w postaci pasy jajecznej.