Jajka faszerowane w skorupkach

Jajka faszerowane w skorupkach

Jajka faszerowane w skorupkach

Składniki na 6 porcji:

  • 3 jajka
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 cebula średniej wielkości
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki majonezu
  • olej lub masło do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo i odstawić do przestygnięcia.
  2. Cebulę oczyścić a następnie pokroić w kostkę.
  3. Pieczarki obrać ze skórki i posiekać na drobno.
  4. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć aż się zarumieni. Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem do smaku a następnie smażyć jeszcze przez około 7 minut. Pod koniec smażenia dodać posiekany szczypiorek.
  5. Po przestudzeniu dodać 2 łyżeczki majonezu, po czym dokładnie wymieszać.
  6. Przestudzone jajka przekroić nożem wzdłuż w skorupce. Następnie wydrążyć je ze środka za pomocą łyżki stołowej. Należy zrobić to bardzo delikatnie, by skorupka nie pękła. Jajka posiekać na drobno i przełożyć do pozostałych składników. Dodać 2 łyżeczki majonezu i dokładnie wymieszać.
  7. Farsz nakładać w puste skorupki jajek.
    Moje rady:
  1. Jajka faszerowane są dobrym pomysłem na śniadanie bądź przystawkę. Farsz możemy serwować w wydrążonej skorupce ugotowanego jajka lub jako dodatek do pieczywa w postaci pasy jajecznej.

Jajka faszerowane w skorupkachJajka faszerowane w skorupkachJajka faszerowane w skorupkach

Zobacz także: