Jagodzianki
Gotowanie ze stylem
Pyszne jagodzianki na puszystym cieście bez mleka. Muszę przyznać, że po raz pierwszy w życiu udało mi się znaleźć tak dobry przepis na jagodzianki. Prezentuję go właśnie w tym wpisie. Podstawą dobrego ciasta jest oczywiście dobra jakość mąki, ja użyłam do przepisu mąkę szymanowską. Zachęcam do wypróbowania szczególnie kiedy są jeszcze dostępne jagody. Zamiast mleka do ciasta stosuje się wodę, natomiast zamiast masła należy dodać olej roślinny, to dobra wiadomość dla osób, którzy np. nie tolerują laktozy. Jagodzianki można przyrządzić również bez kruszonki, nasmarować samym żółtkiem bądź żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Życzę smacznego.
Jagodzianki drożdżowe bez mleka
Składniki 12 jagodzianek:
- 1 szklanka (125 ml) letniej wody
- 50 g świeżych drożdży
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego bądź słonecznikowego
- 4-5 szklanek mąki pszennej np. szymanowskiej
- Dodatkowo:
- 1/4 kg świeżych jagód
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki stołowe mleka
- 1 żółtko
- Kruszonka:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki np. szymanowskiej
- 50 g masła
Sposób przygotowania:
- Jagody wypłukać pod bieżącą wodą, odsączyć na sicie, wymieszać z cukrem i odstawić.
- Do miski wlać szklankę letniej wody, rozpuścić w niej drożdże, odstawić na 10 minut. Następnie dodać cukier, olej i jajka, po czym zmiksować za pomocą miksera. Dodać szklankę mąki, wymieszać, dodać kolejną szklankę mąki i ponownie wymieszać, na koniec wsypać resztę mąki i wyrobić ciasto ręcznie. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na co najmniej 40 minut do wyrośnięcia, nakryć ściereczką.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta odrywać kolejne części, nieco wyrobić, każdą część rozwałkować pojedynczo na placek o owalnym kształcie o grubości około 1-1,5 cm. Następnie nakładać po dwie łyżeczki jagód, zawijać brzegi ciasta ku górze i zlepiać. Formułować podłużne bułeczki.
- Jagodzianki przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej mąką.
- Kruszonka:
- Mąkę, schłodzone masło oraz cukier mieszać ręką, aż do momentu powstania grudek ciasta czyli kruszonki.
- Wykończenie:
- Jagodzianki nasmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać obficie kruszonką, po czym wstawić do piekarnika na około 20 - 25 minut (u mnie góra dół bez termoobiegu).
- Ciasto jest upieczone, gdy jest dobrze wyrośnięte, zarumienione a drewniany patyczek włożony na 2 sekundy do ciasta jest po wyjęciu czysty oraz bez przylepionych grudek.