Hamburgery domowe

Sycące i pyszne hamburgery domowe z wołowiną i serem. Smak soczystego mięsa podkreślają warzywa i aromatyczne dodatki. Smakują wybornie zarówno tuż po wyjęciu z piekarnika, jak i później, podane na zimno. Idealne na rodzinny obiad, a także na przyjęcie pod chmurką. Smak hamburgerów wyraźnie podkreśla pikantna konfitura morelowa. Polecam także przepis na domowe bułeczki hamburgerowe.

Hamburgery domowe z wołowiną

Hamburgery domowe

Składniki na 6 porcji:

    Kotlety wołowe:
  • 30 dag wołowiny bez kości
  • 4 łyżki startego sera cheddar
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka stołowa posiekanej na drobno natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
    Oraz:
  • 6 bułeczek do hamburgerów według tego bądź tego przepisu
  • 6 plastrów sera cheddar

  • 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie plastry
  • 3 łyżki stołowe konfitury morelowej
  • 1 ogórek kwaszony średniej wielkości pokrojony w plastry
  • 3 łyżki stołowe ketchupu
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon
  • chili

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłukać, zmielić w maszynce i przełożyć do miseczki. Dodać ser, starty czosnek, sos sojowy, natkę pietruszki oraz wbić jajko. Doprawić oregano, solą oraz pieprzem do smaku.
  2. Wyrobić i uformować 4 płaskie kotlety o grubości 1,5 cm. Na patelni rozgrzać olej, po czym smażyć kotlety równomiernie
    z dwóch stron.
  3. Spody bułek posmarować ½ łyżeczki ketchupu oraz ½ łyżeczki musztardy, następnie nałożyć po dwa plastry ogórka kwaszonego, liść sałaty, kotlet wołowy, plaster cebuli oraz sera. Posmarować 1 łyżeczką konfitury morelowej, poprószyć szczyptą chili, posmarować ½ łyżeczki ketchupu. Przykryć wierzchami bułek.

Hamburgery domoweHamburgery domoweHamburgery domowe

Zobacz także: