Hamburgery domowe
Gotowanie ze stylem
Sycące i pyszne hamburgery domowe z wołowiną i serem. Smak soczystego mięsa podkreślają warzywa i aromatyczne dodatki. Smakują wybornie zarówno tuż po wyjęciu z piekarnika, jak i później, podane na zimno. Idealne na rodzinny obiad, a także na przyjęcie pod chmurką. Smak hamburgerów wyraźnie podkreśla pikantna konfitura morelowa. Polecam także przepis na domowe bułeczki hamburgerowe.
Hamburgery domowe z wołowiną
Składniki na 6 porcji:
- Kotlety wołowe:
- 30 dag wołowiny bez kości
- 4 łyżki startego sera cheddar
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka stołowa posiekanej na drobno natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- Oraz:
Sposób przygotowania:
- Mięso opłukać, zmielić w maszynce i przełożyć do miseczki. Dodać ser, starty czosnek, sos sojowy, natkę pietruszki oraz wbić jajko. Doprawić oregano, solą oraz pieprzem do smaku.
- Wyrobić i uformować 4 płaskie kotlety o grubości 1,5 cm. Na patelni rozgrzać olej, po czym smażyć kotlety równomiernie
z dwóch stron. - Spody bułek posmarować ½ łyżeczki ketchupu oraz ½ łyżeczki musztardy, następnie nałożyć po dwa plastry ogórka kwaszonego, liść sałaty, kotlet wołowy, plaster cebuli oraz sera. Posmarować 1 łyżeczką konfitury morelowej, poprószyć szczyptą chili, posmarować ½ łyżeczki ketchupu. Przykryć wierzchami bułek.