Grecka musaka

Grecka musaka z bakłażanem, wołowiną i beszamelem

Grecka musaka

Składniki na 4 porcje:

  • 2 duże bakłażany
  • 200 g wołowiny
  • 1 czerwona cebula średniej wielkości
  • ½ puszki pomidorów z puszki w sosie pomidorowym
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon mielony
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
    Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 50 g parmezanu bądź innego twardego sera
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej


    Dodatkowo:
  • dowolne naczynie żaroodporne, ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cm

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany umyć, pokroić w plastry o grubości 5 mm, posolić z każdej strony i odstawić na 25 minut. Następnie wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Na patelni rozgrzać olej, smażyć bakłażany z każdej strony aż będą miękkie i się zarumienią a następnie przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  3. Mięso opłukać pod bieżącą wodą i zmielić w maszynce.
  4. Cebulę obrać ze skórki i podsmażyć razem z mięsem. Dodać ½ pomidorów z puszki, cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz, sól i dusić pod przykryciem aż do uzyskania gęstego sosu, po czym odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać roztrzepane widelcem jajko, natkę pietruszki oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
    Sos:
  1. Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.
  2. W garnku roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie dodawać porcjami mleko i energicznie mieszając rózgą doprowadzić do wrzenia. Jeśli sos jest zbyt rzadki można dodać do niego nieco więcej mąki
    i zamieszać. Na sam koniec dodać starty ser, szczyptę pieprzu oraz gałkę muszkatołową, po czym mieszając doprowadzić do wrzenia.
    Wykończenie:
  1. W naczyniu żaroodpornym lub w tortownicy układać na przemian warstwę bakłażanów i warstwę farszu mięsnego, wierzch musaki polać obficie sosem a następnie zapiekać w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 °C, aż wierzch musaki się zarumieni.

Grecka musakaGrecka musaka

Zobacz także: