Gołąbki
Gotowanie ze stylem
Gołąbki to tradycyjna potrawa kuchni polskiej składająca się z białej kapusty, farszu z ryżu i mięsa mielonego, polana sosem pomidorowym. W moim rodzinnym domu gołąbki to potrawa, która dość często gości na stole i jednocześnie jest bardzo lubiana przez wszystkich. Latem gołąbki przyrządzam zwykle z liści białej kapusty, natomiast w porze zimowo-jesiennej z kapusty włoskiej. Do tej pory poznałam dwie wersje serwowania gołąbków na polskim stole. Mianowicie jedni podają gołąbki ugotowane od razu w sosie pomidorowym, inni natomiast tak jak ja podają je oddzielnie czyli gołąbki ułożone na talerzu a sos do dyspozycji wedle uznania w sosjerce.
Gołąbki z białej kapusty
Składniki na 12 gołąbków:
- 60 dag cielęciny lub mięsa od szynki
- 1/2 szklanki ryżu białego
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 1 główka białej kapusty
- 1 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 1/2 łyżeczki mąki pszennej
- sól i pierz
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyć, wykroić głąb, a następnie zdjąć wierzchnie liście.
- Do garnka wlać wodę, kiedy zacznie wrzeć włożyć kapustę, przykryć pokrywką i gotować 5-7 minut, odwrócić delikatnie kapustę i dalej gotować przez następne 5 minut. Kapustę wyjąć z garnka na talerz i przestudzić.
- Ostrożnie zdejmować poszczególne liście kapusty. Z każdego z nich ściąć delikatnie nożem wystającą warstwę.
- Farsz:
- Ryż ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Mięso zmielić w maszynce. Cebulę obrać ze skórki i drobno posiekać. Do miski przełożyć mięso, cebulę, dodać jajko, ugotowany ryż, doprawić solą oraz pieprzem, całość bardzo dokładnie wymieszać, najlepiej ręcznie.
- 1 1/2 łyżki gotowego farszu nakładać na poszczególne liście kapusty i zawijać (zagiąć boki przy podstawie liścia, a następnie zwinąć).
- Na dno garnka włożyć metalową podkładkę, ściśle układać poszczególne gołąbki, zalać wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli
i gotować 1 1/2 godziny z lekko uchyloną pokrywką.
- Sos pomidorowy:
- Z gołąbków odlać wywar do innego naczynia.
- 1 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz tyle samo mąki rozrobić z częścią wywaru, dodać do pozostałej ilości, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
- Gołąbki ułożyć na talerzu, a następnie polać sosem pomidorowym.