Fusilli z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem

Fusilli z tuńczykiem

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g makaronu pełnoziarnistego świderki
  • kilka kropel sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 70 ml koncentratu pomidorowego
  • puszka tuńczyka rozdrobnionego sosie własnym - 120 g
  • 1 papryka czerwona
  • 10 łyżek zimnej wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek oraz cebulę posiekać na drobno. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, umyć pod bieżącą wodą i pokroić w kostkę.
  2. Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek oraz cebulę a następnie dusić przez około 8 minut pod przykryciem.
  3. Koncentrat wymieszać w oddzielnym naczyniu z 10 łyżkami zimnej wody. Następnie dodać do pozostałych składników
    i dokładnie wymieszać.
  4. Dodać pokrojoną paprykę oraz tuńczyk odsączony z zalewy, po czym dusić około 5 minut stale mieszając.
  5. Na koniec dodać kilka kropel sosu sojowego i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
  6. Tak przygotowaną potrawę podawać z ugotowanym makaronem fusilli.

Fusilli z tuńczykiem

Zobacz także: