Fusilli z tuńczykiem
Gotowanie ze stylem
Makaron z tuńczykiem
Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu pełnoziarnistego świderki
- kilka kropel sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 70 ml koncentratu pomidorowego
- puszka tuńczyka rozdrobnionego sosie własnym - 120 g
- 1 papryka czerwona
- 10 łyżek zimnej wody
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Czosnek oraz cebulę posiekać na drobno. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, umyć pod bieżącą wodą i pokroić w kostkę.
- Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek oraz cebulę a następnie dusić przez około 8 minut pod przykryciem.
- Koncentrat wymieszać w oddzielnym naczyniu z 10 łyżkami zimnej wody. Następnie dodać do pozostałych składników
i dokładnie wymieszać. - Dodać pokrojoną paprykę oraz tuńczyk odsączony z zalewy, po czym dusić około 5 minut stale mieszając.
- Na koniec dodać kilka kropel sosu sojowego i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
- Tak przygotowaną potrawę podawać z ugotowanym makaronem fusilli.