Eskalopki parmigiana

Słowo „parmigiana” oznacza „Z Parmy” – miasta leżącego na północy Włoch, jednak przepis na to danie powstał na południu Włoch. Eskalopki wołowe parmigiana z sosem pomidorowym, szynką parmeńską i mozzarellą to szybkie do przygotowania danie, idealne dla tych, którzy poszukują niecodziennych smaków. We Włoszech bardzo często potrawa ta serwowana jest z dodatkiem bakłażana, kurczaka, sosu pomidorowego i sera.

Eskalopki parmigiana z szynką parmeńską, mozzarellą i sosem pomidorowym

Eskalopki parmigiana

Składniki na 6 porcji :

    Sos pomidorowy:
  • 400 g pomidorów całych w sosie pomidorowym
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 krople octu balsamicznego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta cukru pudru
  • 1 łyżka stołowa mleka
  • sól, pieprz
    Wołowina:
  • 300 g wołowiny np. ligawy
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 4 pełne łyżki stołowe mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
  • 125 g sera mozzarelli
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • świeże liście bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

    Sos pomidorowy:
  1. Pomidory z puszki zmiksować na gładką masę. Dodać łyżeczkę oliwy, 1 ząbek wyciśniętego lub startego na drobnych oczkach tarki jarzynowej czosnku, 2 krople octu balsamicznego, 1 łyżeczkę sosu sojowego, 1 łyżkę mleka i szczyptę cukru pudru. Doprawić pieprzem i solą do smaku, a następnie dokładnie wymieszać.
    Wołowina:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wołowinę pokroić na 5 mm plastry, następnie rozbić tłuczkiem na plastry o grubości 3 mm (należy uważać, by nie przedziurawić mięsa).
  2. Jajka wraz z mlekiem roztrzepać widelcem na gładką masę. Do oddzielnego naczynia wsypać bułkę tartą i wymieszać ją ze stratą skórką cytrynową. W kolejnym naczyniu umieścić mąkę wymieszaną z solą i pieprzem.
  3. Każdy kawałek wołowiny obtoczyć w mące, następnie w masie jajecznej i w bułce tartej. Mięso dobrze docisnąć do panierki.
  4. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety po 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
  5. W żaroodpornym naczyniu lub najlepiej w brytfannie rozprowadzić sos pomidorowy, po czym ułożyć na wierzchu eskalopki. Na każdy eskalopek nałożyć zwinięty plaster szynki parmeńskiej szwarcwaldzkiej, a następnie po 1 plastrze mozzarelli (o grubości około 5 mm).
  6. Piec 12-15 minut lub do momentu, aż ser się roztopi a eskalopki będą miękkie.
  7. Potrawę udekorować listkami świeżej bazylii.

Eskalopki parmigiana

Zobacz także: