Eskalopki parmigiana
Gotowanie ze stylem
Słowo „parmigiana” oznacza „Z Parmy” – miasta leżącego na północy Włoch, jednak przepis na to danie powstał na południu Włoch. Eskalopki wołowe parmigiana z sosem pomidorowym, szynką parmeńską i mozzarellą to szybkie do przygotowania danie, idealne dla tych, którzy poszukują niecodziennych smaków. We Włoszech bardzo często potrawa ta serwowana jest z dodatkiem bakłażana, kurczaka, sosu pomidorowego i sera.
Eskalopki parmigiana z szynką parmeńską, mozzarellą i sosem pomidorowym
Składniki na 6 porcji :
- Sos pomidorowy:
- 400 g pomidorów całych w sosie pomidorowym
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 krople octu balsamicznego
- 1 mały ząbek czosnku
- szczypta cukru pudru
- 1 łyżka stołowa mleka
- sól, pieprz
- Wołowina:
- 300 g wołowiny np. ligawy
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 4 pełne łyżki stołowe mąki pszennej
- 1 łyżka mleka
- 6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
- 125 g sera mozzarelli
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
- świeże liście bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Sos pomidorowy:
- Pomidory z puszki zmiksować na gładką masę. Dodać łyżeczkę oliwy, 1 ząbek wyciśniętego lub startego na drobnych oczkach tarki jarzynowej czosnku, 2 krople octu balsamicznego, 1 łyżeczkę sosu sojowego, 1 łyżkę mleka i szczyptę cukru pudru. Doprawić pieprzem i solą do smaku, a następnie dokładnie wymieszać.
- Wołowina:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wołowinę pokroić na 5 mm plastry, następnie rozbić tłuczkiem na plastry o grubości 3 mm (należy uważać, by nie przedziurawić mięsa).
- Jajka wraz z mlekiem roztrzepać widelcem na gładką masę. Do oddzielnego naczynia wsypać bułkę tartą i wymieszać ją ze stratą skórką cytrynową. W kolejnym naczyniu umieścić mąkę wymieszaną z solą i pieprzem.
- Każdy kawałek wołowiny obtoczyć w mące, następnie w masie jajecznej i w bułce tartej. Mięso dobrze docisnąć do panierki.
- Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety po 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
- W żaroodpornym naczyniu lub najlepiej w brytfannie rozprowadzić sos pomidorowy, po czym ułożyć na wierzchu eskalopki. Na każdy eskalopek nałożyć zwinięty plaster szynki parmeńskiej szwarcwaldzkiej, a następnie po 1 plastrze mozzarelli (o grubości około 5 mm).
- Piec 12-15 minut lub do momentu, aż ser się roztopi a eskalopki będą miękkie.
- Potrawę udekorować listkami świeżej bazylii.