Dynia w occie

Na sam koniec dyniowego sezonu przedstawiam przepis na dynię w occie. Pokrojoną w kostkę dynię gotujemy w zalewie z octu, cukru z dodatkiem goździków i laski cynamonu, przekładamy do słoiczków i zalewamy przygotowaną mieszaniną. Pyszna i wyrazista w smaku dynia idealnie pasuje do dań mięsnych, stanowi także ciekawy dodatek na świątecznym stole.

Dynia w zalewie

Dynia w occie

Składniki na 6 słoiczków:

  • 1,5 kg dyni (obranej ze skóry, pozbawione pestek i miąższu oraz pokrojonej w grubą kostkę)
  • 0,5 l octu spożywczego 10 %
  • 1 kg cukru
  • 1 l wody
  • 10-20 goździków
  • laska cynamonu
    Dodatkowo:
  • 6 półlitrowych słoiczków z nakrętkami

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać wodę, dodać ocet, cukier i przyprawy, następnie zagotować.
  2. Dynię gotować na małym ogniu w przygotowanym wywarze partiami aż będzie szklista i nieco zmieni kolor.
  3. Po ugotowaniu przełożyć dynię do półlitrowych słoiczków i zalać roztworem, w którym była gotowana. Słoiczki zakręcić.

Dynia w occie

Zobacz także: