Czekoladowe ciasto z burakami
Gotowanie ze stylem
Ciasto czekoladowe
Składniki :
Ciasto:
- 250 g czekolady gorzkiej o zawartości masy kakaowej minimum 65%
- 3 jajka
- 100 ml oleju rzepakowego (½ szklanki)
- 100 g mąki - ½ szklanki (dowolnego rodzaju np. mąki pszennej bądź graham typ 1850)
- 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, można ją także przygotować samodzielnie ze sproszkowanych przypraw: ziela angielskiego, goździków, kminku, kolendry, cynamonu, gałki muszkatołowej, majeranku, papryki słodkiej, gorczycy oraz liścia laurowego
- 250 g surowych buraków
- 100 g cukru brązowego
- Polewa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru brązowego
- 100 g ( ½ szklanki jogurtu)
- Dodatkowo:
- Tortownica o średnicy 21 cm
Sposób przygotowania:
- Ciasto:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, tortownicę nasmarować masłem bądź wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty, umieścić w żaroodpornej misce, ustawić nad rondlem z gotującą się wodą
i rozpuścić. Następnie odstawić do przestygnięcia. - Do jednego naczynia wbić jajka, dodać cukier oraz olej a następnie ucierać mikserem około 2-3 minuty aż do uzyskania gładkiej masy. W oddzielnym naczyniu wymieszać ze sobą mąkę, sodę oraz przyprawę korzenną, po czym dodać do pozostałych składników, całość delikatnie wymieszać.
- Buraki obrać ze skórki (można do tego celu użyć rękawiczek ochronnych, aby uniknąć przebarwienia rąk), następnie zetrzeć na tarce na drobnych oczkach bądź zblenderować. Z buraków odcisnąć nadmiar wody, po czym połączyć je z przestudzoną czekoladą. Dodać do pozostałej masy i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
- Masę przelać do wcześniej przygotowanej blachy. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut. Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone można wykonać próbę wbijając do niego delikatnie drewniany patyczek (jeśli patyczek jest czysty
i suchy oznacza to, że ciasto jest gotowe). - Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na około 5 minut a następnie wyjąć ciasto z piekarnika, owinąć szczelnie folią aluminiową i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
- Polewa:
- Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ustawić nad rondlem z gotującą się wodą
i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się, po czym odstawić do przestygnięcia. - Do nieco przestudzonej i rozpuszczonej czekolady dodać cukier i jogurt, całość starannie wymieszać za pomocą miksera aż do uzyskania jednolitego koloru oraz gładkiej i puszystej konsystencji. Polewę nakładać za pomocą łyżki na wierzch oraz boki ciasta a następnie wstawić ciasto do lodówki, aby masa stężała najlepiej na całą noc.
- Moje rady:
- Ciasto należy piec około 50 – 60 minut.
- W trakcie pieczenia nie należy otwierać drzwiczek piekarnika ponieważ ciasto może opaść.
- Istotne jest, aby dobrze odsączyć sok z buraków ponieważ nadmiar wody może spowodować, że ciasto będzie niedopieczone
i powstanie zakalec. - Większa ilość buraków niż podana w przepisie może obciążyć ciasto oraz osłabić jego wyrastanie.