Czekoladowe ciasto z burakami

Ciasto czekoladowe

Czekoladowe ciasto z burakami

Składniki :


Ciasto:
  • 250 g czekolady gorzkiej o zawartości masy kakaowej minimum 65%
  • 3 jajka
  • 100 ml oleju rzepakowego (½ szklanki)
  • 100 g mąki - ½ szklanki (dowolnego rodzaju np. mąki pszennej bądź graham typ 1850)
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, można ją także przygotować samodzielnie ze sproszkowanych przypraw: ziela angielskiego, goździków, kminku, kolendry, cynamonu, gałki muszkatołowej, majeranku, papryki słodkiej, gorczycy oraz liścia laurowego
  • 250 g surowych buraków
  • 100 g cukru brązowego

    Polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 100 g ( ½ szklanki jogurtu)
    Dodatkowo:
    Tortownica o średnicy 21 cm

Sposób przygotowania:

    Ciasto:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, tortownicę nasmarować masłem bądź wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty, umieścić w żaroodpornej misce, ustawić nad rondlem z gotującą się wodą
    i rozpuścić. Następnie odstawić do przestygnięcia.
  3. Do jednego naczynia wbić jajka, dodać cukier oraz olej a następnie ucierać mikserem około 2-3 minuty aż do uzyskania gładkiej masy. W oddzielnym naczyniu wymieszać ze sobą mąkę, sodę oraz przyprawę korzenną, po czym dodać do pozostałych składników, całość delikatnie wymieszać.
  4. Buraki obrać ze skórki (można do tego celu użyć rękawiczek ochronnych, aby uniknąć przebarwienia rąk), następnie zetrzeć na tarce na drobnych oczkach bądź zblenderować. Z buraków odcisnąć nadmiar wody, po czym połączyć je z przestudzoną czekoladą. Dodać do pozostałej masy i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
  5. Masę przelać do wcześniej przygotowanej blachy. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut. Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone można wykonać próbę wbijając do niego delikatnie drewniany patyczek (jeśli patyczek jest czysty
    i suchy oznacza to, że ciasto jest gotowe).
  6. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na około 5 minut a następnie wyjąć ciasto z piekarnika, owinąć szczelnie folią aluminiową i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
    Polewa:
  1. Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ustawić nad rondlem z gotującą się wodą
    i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się, po czym odstawić do przestygnięcia.
  2. Do nieco przestudzonej i rozpuszczonej czekolady dodać cukier i jogurt, całość starannie wymieszać za pomocą miksera aż do uzyskania jednolitego koloru oraz gładkiej i puszystej konsystencji. Polewę nakładać za pomocą łyżki na wierzch oraz boki ciasta a następnie wstawić ciasto do lodówki, aby masa stężała najlepiej na całą noc.
    Moje rady:
  1. Ciasto należy piec około 50 – 60 minut.
  2. W trakcie pieczenia nie należy otwierać drzwiczek piekarnika ponieważ ciasto może opaść.
  3. Istotne jest, aby dobrze odsączyć sok z buraków ponieważ nadmiar wody może spowodować, że ciasto będzie niedopieczone
    i powstanie zakalec.
  4. Większa ilość buraków niż podana w przepisie może obciążyć ciasto oraz osłabić jego wyrastanie.

Czekoladowe ciasto z burakamiCzekoladowe ciasto z burakami

Zobacz także: