Ciasto marchewkowe
Gotowanie ze stylem
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i ananasem
Składniki :
- Polewa:
- 125 g śmietankowego serka typu Philadelphia
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki masła
- Ciasto:
- 300 g startej na drobno marchwi
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 100 ml oleju roślinnego
- 100 g pokrojonego na drobno ananasa świeżego bądź z puszki
- ½ szklanki rodzynek
- 5 łyżek stołowych wiórków kokosowych
- 2 szklanki mąki pszennej typu 450 lub mąki żytniej
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Polewa:
- Serek wraz z cukrem pudrem oraz masłem ucierać za pomocą miksera do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Następnie wstawić polewę do lodówki do stężenia.
- Ciasto:
- Jajka ubić na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ubijać aż do uzyskania jasnej i gładkiej masy. Stopniowo dodawać partiami olej dalej ubijając.
- Do masy dodać marchew, rodzynki, posiekane orzechy, ananasa oraz wiórki kokosowe i wymieszać.
- Dodać przesianą mąkę, cynamon oraz proszek do pieczenia cały czas mieszając aż do połączenia się składników.
- Masę przelać do małej formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut
w nagrzanym piekarniku do temperatury 150°C. Jeżeli wierzch ciasta zacznie się przypiekać, wówczas można przykryć go folią aluminiową. - Na przestudzone ciasto nałożyć równomiernie polewę za pomocą łyżki. Wstawić do lodówki na minimum
2 godziny.