Ciasto marchewkowe z bakaliami
Gotowanie ze stylem
Bardzo smaczne ciasto marchewkowe z bakaliami, idealne do porannej kawy. Puszyste, choć niezbyt wysokie, wilgotne w środku i oblane pyszną polewą czekoladową. Smak ciasta w dużej mierze zależy od ilości oraz od jakości bakalii. Ja np. użyłam morele, śliwki kalifornijskie, orzechy włoskie, rodzynki oraz żurawinę suszoną.
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową
Składniki :
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody
- 1 płaska łyżka cynamonu
- ¾ szklanki oleju
- 1 ½ szklanki marchwi startej na tarce o drobnych oczkach lub przepuszczonej przez maszynkę z wkładką do warzyw.
- bakalie: orzechy włoskie, laskowe, morele, żurawina, śliwka kalifornijska, figi, rodzynki. Ja użyłam orzechy włoskie – 30 g, morele – 30 g, śliwkę kalifornijską – 20 g, rodzynki – 10 g, żurawinę suszoną – 10 g
- Polewa czekoladowa:
- 5 łyżek stołowych śmietany 30%
- 30-40 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Całe jajka zmiksować wraz z cukrem pudrem na gładką masę.
- Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Całość dokładnie zmiksować. Następnie stopniowo dodawać olej ubijając dokładnie masę za pomocą miksera.
- Dodać startą marchew. Ciasto wymieszać za pomocą łyżki. Dodać pokrojone bakalie.
- Ciasto piec ok 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
- Po przestygnięciu rozprowadzić na wierzch ciasta polewę czekoladową (śmietanę 30% podgrzać wraz z czekoladą na wolnym ogniu stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się oraz do uzyskania jednolitej masy.