Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Gotowanie ze stylem
Wiecie, że jednym z moich ulubionych ciast jest właśnie drożdżowe z owocami i kruszonką? Latem staram się wykorzystywać do ciasta owoce sezonowe takie jak truskawki bądź rabarbar, natomiast zimą zwykle stosuję śliwki z kompotu. Wykonując ciasto drożdżowe należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny być ciepłe i przyrządzane w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów, aby ciasto lepiej i szybciej wyrastało. Ciasto drożdżowe z rabarbarem może być pieczone w różnych formach, bardzo ciekawy efekt uzyskuje się poprzez pieczenie ciasta w tortownicy.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Składniki :
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 60 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- ¾ szklanki cukru
- 2 jajka
- Nadzienie z rabarbaru:
- 400 g rabarbaru
- 100 g dżemu truskawkowego
- 1 łyżeczka miodu, ja użyłam gryczanego
- ½ szklanki cukru
- Kruszonka:
- 2 pełne łyżki masła
- 5 łyżeczek cukru
- 4 łyżki stołowe mąki pszennej
- Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- tortownica o średnicy 24 cm
Sposób przygotowania:
- Nadzienie z rabarbaru:
- Rabarbar umyć pod bieżącą wodą i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie dodać cukier, miód, dżem truskawkowy
i dokładnie wymieszać.
- Kruszonka:
- Masło, cukier oraz mąkę przełożyć do miski i rozcierać ręcznie, aż do momentu powstania grudek ciasta (kruszonki).
- Ciasto:
- Rozczyn: do rondla wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 2 pełne łyżki mąki pszennej. Całość delikatnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Wyrośnięty rozczyn połączyć w misce bądź na stolnicy z jajkami, resztą cukru oraz rozpuszczonym masłem, po czym wymieszać za pomocą łyżki. Stopniowo dodawać mąkę, kiedy masa będzie już gęsta wyrobić ciasto ręcznie. Następnie odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto w tym czasie powinno zwiększyć swoją objętość minimum dwukrotnie.
- Wykończenie:
- Spód oraz boki tortownicy nasmarować masłem, następnie przełożyć ciasto dociskając je równomiernie do brzegów formy. Na wierzch nałożyć rabarbar za pomocą łyżki, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170°C około
40 - 45 minut. - Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.