Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Wiecie, że jednym z moich ulubionych ciast jest właśnie drożdżowe z owocami i kruszonką? Latem staram się wykorzystywać do ciasta owoce sezonowe takie jak truskawki bądź rabarbar, natomiast zimą zwykle stosuję śliwki z kompotu. Wykonując ciasto drożdżowe należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny być ciepłe i przyrządzane w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów, aby ciasto lepiej i szybciej wyrastało. Ciasto drożdżowe z rabarbarem może być pieczone w różnych formach, bardzo ciekawy efekt uzyskuje się poprzez pieczenie ciasta w tortownicy.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Składniki :

    Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 60 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
    Nadzienie z rabarbaru:
  • 400 g rabarbaru
  • 100 g dżemu truskawkowego
  • 1 łyżeczka miodu, ja użyłam gryczanego
  • ½ szklanki cukru

    Kruszonka:
  • 2 pełne łyżki masła
  • 5 łyżeczek cukru
  • 4 łyżki stołowe mąki pszennej
    Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • tortownica o średnicy 24 cm

Sposób przygotowania:

    Nadzienie z rabarbaru:
  1. Rabarbar umyć pod bieżącą wodą i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie dodać cukier, miód, dżem truskawkowy
    i dokładnie wymieszać.
    Kruszonka:
  1. Masło, cukier oraz mąkę przełożyć do miski i rozcierać ręcznie, aż do momentu powstania grudek ciasta (kruszonki).
    Ciasto:
  1. Rozczyn: do rondla wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 2 pełne łyżki mąki pszennej. Całość delikatnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15 minut.
  2. Wyrośnięty rozczyn połączyć w misce bądź na stolnicy z jajkami, resztą cukru oraz rozpuszczonym masłem, po czym wymieszać za pomocą łyżki. Stopniowo dodawać mąkę, kiedy masa będzie już gęsta wyrobić ciasto ręcznie. Następnie odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto w tym czasie powinno zwiększyć swoją objętość minimum dwukrotnie.
    Wykończenie:
  1. Spód oraz boki tortownicy nasmarować masłem, następnie przełożyć ciasto dociskając je równomiernie do brzegów formy. Na wierzch nałożyć rabarbar za pomocą łyżki, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170°C około
    40 - 45 minut.
  2. Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonkąCiasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Zobacz także: