Ciasto cytrynowe

Bardzo smaczne i aromatyczne piaskowe ciasto cytrynowe. Niektórzy zamiast masła do ciasta stosują margarynę kostkową, jednak z oczywistych względów zdrowotnych ja użyłam naturalnego masła o zawartości tłuszczu 82%. Ciasto nie jest zbyt skomplikowane, najlepiej piec je w podłużnej formie keksowej.

Piaskowe ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Składniki :

  • 200 g masła
  • 2 ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jaj
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki stołowe soku z cytryny
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania - opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć wraz z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku stale mieszając za pomocą miksera.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodać do pozostałej masy.
  3. Na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Dodać sok i skórkę z cytryny, ponownie wymieszać.
  4. Masę przełożyć na podłużną formę keksową, piec około 1 godziny.
  5. Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto cytrynowe

Zobacz także: