Ciasto cytrynowe
Gotowanie ze stylem
Bardzo smaczne i aromatyczne piaskowe ciasto cytrynowe. Niektórzy zamiast masła do ciasta stosują margarynę kostkową, jednak z oczywistych względów zdrowotnych ja użyłam naturalnego masła o zawartości tłuszczu 82%. Ciasto nie jest zbyt skomplikowane, najlepiej piec je w podłużnej formie keksowej.
Piaskowe ciasto cytrynowe
Składniki :
- 200 g masła
- 2 ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jaj
- 15 g proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki stołowe soku z cytryny
- otarta skórka z 1 cytryny
- cukier puder do posypania - opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć wraz z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku stale mieszając za pomocą miksera.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodać do pozostałej masy.
- Na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Dodać sok i skórkę z cytryny, ponownie wymieszać.
- Masę przełożyć na podłużną formę keksową, piec około 1 godziny.
- Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.