Ciasto bananowe z kremem
Gotowanie ze stylem
Ciasto to musiałam wykonać 2 razy, by w pełni mnie zadowoliło. Na początku do kremu dodałam 2 pełne łyżki masy krówkowej, która była pyszna, lecz bardzo się rozpływała. Dlatego postanowiłam przygotować krem taki, jak zwykle robię do napoleonki i wyszedł smaczny. Ciasteczka Oreo są ulubionym smakołykiem moich znajomych. Stosowane jako spód do ciasta są absolutnie największym hitem. Oczywiście ciasto bananowe może mieć spód składający się z dowolnych ciasteczek w tym także i zwykłych herbatników.
Ciasto na spodzie z oreo z bananami i kremówką
Składniki na 8 porcji:
- Spód:
- 300 g ciasteczek oreo
- 80 g masła + do posmarowania tortownicy
- Masa budyniowa:
- 1/2 litra mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 budyniu waniliowego
- 1 żółtko
- 1/2 kostki masła - 100 g
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 banany
- sok z 1/2 cytryny
- 100 g gorzkiej czekolady
- tortownica o średnicy 21 cm
Sposób przygotowania:
- Spód:
- Ciasteczka oreo przełożyć do plastikowej torebki i zmiażdżyć za pomocą wałka. Masło przełożyć do rondla
i stopić, następnie przelać do miski z ciasteczkami oreo i dokładnie wymieszać. - Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Przygotowaną masą wyłożyć dno oraz boki formy do pieczenia i piec nie dłużej niż 10 minut. Odstawić do przestygnięcia.
- Masa budyniowa:
- Do rondla wlać ¾ szklanki mleka, dodać masło, cukier i cukier wanilinowy a następnie podgrzewać na wolnym ogniu.
- Pozostałą ilość mleka przelać do miseczki, dodać mąkę oraz żółtko i dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą miksera.
- Kiedy mleko w rondlu zacznie wrzeć, przelać rozrobioną wcześniej masę, po czym ponownie doprowadzić do wrzenia stale mieszając.
- Gorącą masę budyniową przełożyć na upieczone ciasto.
- Wykończenie:
- Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody a następnie odstawić do namoczenia na około 5 minut.
- Śmietanę, cukier puder oraz żelatynę ubić na sztywno.
- Banany pokroić w plastry, polać wyciśniętym sokiem z cytryny a następnie ułożyć na masie budyniowej delikatnie je wciskając.
- Czekoladę przełożyć do żaroodpornej miski. Ustawić miskę nad rondelkiem z gotującą się na małym ogniu wodą
i podgrzewać, aż czekolada się stopi. - Za pomocą szprycy z końcówką do dekorowania tortów bądź zwykłej folii spożywczej z odciętym narożem ozdobić ciasto. Aby uzyskać efekt, taki jak na zdjęciu należy utworzyć na wierzchu ciasta okręgi (od najmniejszego do największego), następnie nożem wzdłuż ciasta wykonać delikatne nacięcia w jednym kierunku od brzegów ku środkowi. Ze względu na to, że czekolada zastyga bardzo szybko, tę czynność należy wykonać dość sprawnie.
- Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.