Ciasto bananowe z kremem

Ciasto to musiałam wykonać 2 razy, by w pełni mnie zadowoliło. Na początku do kremu dodałam 2 pełne łyżki masy krówkowej, która była pyszna, lecz bardzo się rozpływała. Dlatego postanowiłam przygotować krem taki, jak zwykle robię do napoleonki i wyszedł smaczny. Ciasteczka Oreo są ulubionym smakołykiem moich znajomych. Stosowane jako spód do ciasta są absolutnie największym hitem. Oczywiście ciasto bananowe może mieć spód składający się z dowolnych ciasteczek w tym także i zwykłych herbatników.

Ciasto na spodzie z oreo z bananami i kremówką

Ciasto bananowe z kremem

Składniki na 8 porcji:

    Spód:
  • 300 g ciasteczek oreo
  • 80 g masła + do posmarowania tortownicy
    Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 budyniu waniliowego
  • 1 żółtko
  • 1/2 kostki masła - 100 g
  • szczypta soli
    Dodatkowo:
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 banany

  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • tortownica o średnicy 21 cm

Sposób przygotowania:

    Spód:
  1. Ciasteczka oreo przełożyć do plastikowej torebki i zmiażdżyć za pomocą wałka. Masło przełożyć do rondla
    i stopić, następnie przelać do miski z ciasteczkami oreo i dokładnie wymieszać.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Przygotowaną masą wyłożyć dno oraz boki formy do pieczenia i piec nie dłużej niż 10 minut. Odstawić do przestygnięcia.
    Masa budyniowa:
  1. Do rondla wlać ¾ szklanki mleka, dodać masło, cukier i cukier wanilinowy a następnie podgrzewać na wolnym ogniu.
  2. Pozostałą ilość mleka przelać do miseczki, dodać mąkę oraz żółtko i dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą miksera.
  3. Kiedy mleko w rondlu zacznie wrzeć, przelać rozrobioną wcześniej masę, po czym ponownie doprowadzić do wrzenia stale mieszając.
  4. Gorącą masę budyniową przełożyć na upieczone ciasto.
    Wykończenie:
  1. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody a następnie odstawić do namoczenia na około 5 minut.
  2. Śmietanę, cukier puder oraz żelatynę ubić na sztywno.
  3. Banany pokroić w plastry, polać wyciśniętym sokiem z cytryny a następnie ułożyć na masie budyniowej delikatnie je wciskając.
  4. Czekoladę przełożyć do żaroodpornej miski. Ustawić miskę nad rondelkiem z gotującą się na małym ogniu wodą
    i podgrzewać, aż czekolada się stopi.
  5. Za pomocą szprycy z końcówką do dekorowania tortów bądź zwykłej folii spożywczej z odciętym narożem ozdobić ciasto. Aby uzyskać efekt, taki jak na zdjęciu należy utworzyć na wierzchu ciasta okręgi (od najmniejszego do największego), następnie nożem wzdłuż ciasta wykonać delikatne nacięcia w jednym kierunku od brzegów ku środkowi. Ze względu na to, że czekolada zastyga bardzo szybko, tę czynność należy wykonać dość sprawnie.
  6. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Ciasto bananowe z krememCiasto bananowe z krememCiasto bananowe z kremem

Zobacz także: