Ciasteczka owsiane z czereśniami
Gotowanie ze stylem
Domowe ciasteczka owsiane
Składniki na 3 porcje:
- ¾ szklanki wydrylowanych czereśni
- 1 ½ szklanka płatów owsianych górskich
- ¼ szklanki płatów owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka mąki żytniej (odpowiednia będzie również mąka graham typu 1850)
- 1 jajko
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka miodu
- garść orzechów włoskich (można też dodać orzechy laskowe, migdały bądź rodzynki)
- ½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Czereśnie umyć pod bieżącą wodą, wydrylować z pestek i zblenderować na koktajl (sok).
- Orzechy posiekać na drobno.
- W plastikowej misce umieścić płatki owsiane, mąkę, oliwę, jajko, cukier brązowy, miód, posiekane orzechy, zmiksowane czereśnie oraz cynamon. Wszystkie składniki zagnieść na ciasto.
- Z masy formować płaskie okrągłe ciasteczka, po czym układać je obok siebie na blasze wyłożonej pergaminem lub nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać odrobinę płatków owsianych lub mąki.
- Piekarnik rozgrzać do 160˚C, wstawić ciasteczka i piec około 20 minut, po czym wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
- Ciasteczka smakują najlepiej po kilku godzinach od przygotowania, są wówczas bardziej chrupiące.