Ciasteczka owsiane z czekoladą

Co podać przyjaciołom, którzy wpadną na poranną kawę bądź z popołudniową wizytą na herbatę? Czym poczęstować dzieci na deser? Najlepiej zrobić domowe ciasteczka owsiane z czekoladą, są znacznie lepsze niż te kupowane w sklepie. Ciasteczka są bardzo smaczne i aromatyczne, stanowią nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale także dla oka. Najlepiej upiec je wieczorem i pozostawić na drugi dzień, aby stały się bardziej chrupiące.

Ciasteczka owsiane z czekoladą i masłem orzechowym

Ciasteczka owsiane z czekoladą

Składniki na 20 porcji:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 100 g masła
  • 3 łyżki stołowe masła orzechowego
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ opakowania cukru wanilinowego
  • 50 g rodzynek
  • 100 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, masło, kakao oraz cukier przełożyć do rondla i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Zestawić z ognia, dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać.
  2. Mąkę wsypać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi, rodzynkami oraz cukrem wanilinowym, zalać roztopioną masą kakaową z rondla i dokładnie wymieszać.
  3. Dużą blachę do pieczenia wysmarować masłem. Z ciasta formować okrągłe kulki, spłaszczać je i układać jedna obok drugiej w niewielkich odstępach.
  4. Piec w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku przez 10 minut. Następnie odstawić do przestygnięcia, najlepiej na całą noc.
  5. Miskę ustawić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą, umieścić w niej połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż się stopi. Ciasteczka posmarować czekoladą obustronnie za pomocą pędzelka, po czym układać na papierze śniadaniowym i odstawić, aż czekolada stężeje. Przechowywać w lodówce.

Ciasteczka owsiane z czekoladąCiasteczka owsiane z czekoladą

Zobacz także: