Chłodnik litewski
Gotowanie ze stylem
Upalne dni sprawiają, że kompletnie nie mam ochoty na ciepłe posiłki. Zastanawiałam się, co takiego najlepiej przyrządzić na obiad, by się nieco ochłodzić a przy tym też nie napracować. Tym razem przyrządziłam chłodnik litewski. Szybki, sprawdzony i smaczny posiłek na bazie buraczków wraz z liśćmi, koperku, rzodkiewki, szczypiorku i kefiru. Uwielbiam chłodniki ze względu na ich wspaniały aromat oraz dużą ilość świeżych warzyw.
Chłodnik litewski
Składniki na 4 porcje :
- 1 litr kefiru
- pęczek koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- pęczek rzodkiewek
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula średniej wielkości
- 3 małe buraczki wraz z liśćmi (powinny być młode)
- 2 łyżki stołowe masła
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Z buraczków odkroić liście, obrać je ze skórki, a następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Liście opłukać wraz z ogonkami i posiekać na drobno. Rzodkiewki pokroić w półtalarki. Cebulkę, koperek oraz szczypiorek posiekać na drobno. Czosnek przepuścić przez praskę.
- Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulkę, aż będzie miękka. Dodać starte buraczki oraz pokrojone liście i smażyć przez 4 minuty. Całość przełożyć do rondla, zalać szklanką wody, dodać czosnek i gotować przez 5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Ugotowane buraczki przestudzić umieszczając rondel w zimnej wodzie z lodem.
- Do garnka wlać zimny kefir, dodać przestudzone buraczki, posiekany szczypiorek, koperek oraz pokrojoną rzodkiewkę. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
- Chłodnik można podawać z ugotowanymi na twardo jajkami, świeżym pieczywem a także natką pietruszki.