Chińskie tofu z warzywami
Gotowanie ze stylem
Tofu zasmażane z papryką
Składniki na 2 porcje:
- 1 opakowanie sera tofu - 300g
- 3 ząbki czosnku
- po ½ papryki zielonej, czerwonej oraz żółtej
- ¼ papryczki chili
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 marchew
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- kilka kropel soku z cytryny
- słodka papryka w proszku
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
- Cebulę oraz czosnek oczyścić a następnie posiekać na drobno.
- Ser tofu pokroić w kostkę o wymiarach 1 x 1 cm.
- Papryki pokroić w kostkę, marchew zaś w półplastry. Można także wcześniej lekko podgotować marchew we wrzącej wodzie, aby była bardziej miękka.
- Na patelni rozgrzej olej, dodać cebulę czosnek i odrobinę wody a następnie dusić całość przez chwilę pod przykryciem.
- Dodać tofu polane sosem sojowym, oprószyć pieprzem oraz słodką papryką i wciąż dusić pod przykryciem. Następnie dodać pokrojoną paprykę, podgotowaną wcześniej marchew i kilka kropel soku z cytryny.
- Na talerz nałożyć porcję gotowego tofu z warzywami, posypać posiekaną na drobno świeżą kolendrą. Serwować z ryżem brązowym.